Ingezonden persbericht

KunstRAI 2002
Persinformatie

DE KUNSTRAI IN VOGELVLUCHT

Een breed, veelzijdig kunstevenement waar de kunstliefhebber naast actuele, vernieuwende kunst en traditionele figuratieve kunst ook klassiek moderne kunst, glas en sieraden aantreft. Dat is de KunstRAI, die van 15 tot en met 20 mei aanstaande plaatsvindt in de Holland-, Randstad- en Deltahal van Amsterdam RAI. In vogelvlucht hieronder enkele bijzondere presentaties en kunstenaars uit het uitgebreide aanbod van de circa 125 galerieën op de achttiende KunstRAI.

De rauwheid van het bestaan
De extra standruimte die Slewe Galerie is toegekend in verband met het winnen van de Nationale Galerieprijs is geheel gewijd aan een solo-presentatie van de jonge schilder Robbert-Jan Gijzen. In zijn abstract expressionistische schilderijen maakt hij gebruik van olieverf en collage-techniek, waarbij materialen als zaagsel het verfoppervlak een ongepolijste textuur geven. De titels van de veelal donkere schilderijen verwijzen naar de rauwheid van het bestaan.

Samenwerking
Galerie Willy Schoots komt met een groots opgezette presentatie met recent werk van Frank van Hemert, waaronder schilderijen en werk op papier, waarbij een spectaculair werk van 3,30 meter hoog. Samen met Livingstone Gallery presenteert Galerie Willy Schoots kunstenaars zoals Jan Dibbets en Joke van Katwijk (fotografie), Francis Bacon (grafiek), Gunther Fòrg (werk op papier), Stijn Peeters en Yvan Theys (schilderijen) en een multiple van Jannis Kounellis.

Lelijkheid wordt schoonheid
Sieradengalerie Louise Smit komt met 25 'drieluiken' van Iris Eichenberg, waarbij zij van op zichzelf waardeloze materialen zoals jerrycans, auto-spiegels en kinder-hemdjes in combinatie met goud en zilver aantrekkelijke objecten maakt. Deze omdraaiing van wat je van sieraden zou verwachten roept vragen op, en laat zien hoe lelijkheid in schoonheid kan omslaan.

Zandsporen
Op het gebied van keramiek komt Galerie Carla Koch met het nieuwste werk van Bodil Manz, waarbij grote porseleinen vormen in zand zijn gegoten. Door in de zandmal diverse zandsoorten te gebruiken die aan het porselein hechten en zo hun sporen achterlaten, ontstaat een nieuwe manier van decoreren. Zowel potten als wandpanelen in deze nieuwe techniek worden getoond.

Bezetenheid
Galerie Espace presenteert werken van Klaas Gubbels, waarin opnieuw zijn bezetenheid met thema's als koffiepotten en tafels op doek, papier en driedimensionaal tot uiting komt. Daarnaast is er een solopresentatie van Lucebert, met gouaches en zwart-wit werk op papier, en enkele opvallende schilderijen van deze schilder/dichter.


../2


-2-

One-mans shows
De one-man show 'Evenos. Herinnering aan de Provence' is een solopresentatie van Theo Kuijpers bij Galerie Wansink. Grote, kleurrijke, expressief geschilderde doeken met dikke verflagen en opgeplakte stukken textiel of zeil krijgen een materieachtig karakter.

Voor Art Affairs maakt Sonia Rijnhout een hele bijzondere wandschildering: een installatie bestaande uit vele delen op alle wanden die samen een geheel vormen. Voor het eerst bespeelt zij de ruimte driedimensionaal.

Fijnaut & Paol Fine Art presenteert kunstenaar Willy Boers, woordvoerder van de Nederlandse abstracte kunstenaarsvereniging Vrij Beelden. Boers was maatgevend voor tijdgenoten als Gerrits, Sinemus, Ouborg en Hussem, maar als mentor van Armando ook een inspiratie voor latere generaties.

Zetel: een unieke collectie stoelen
Onder de titel 'Zetel' worden door Mariska van der Burgt elk jaar een aantal beeldend kunstenaars en vormgevers uitgenodigd om een stoel te ontwerpen. Omdat zij vrij zijn in het ontwerp van hun ideale zetel, is de stoel direct verwant met het autonome oeuvre van de kunstenaar. Er ontstaat een verzameling zetels in de meest uiteenlopende vormen; sommige zijn meer kunstobject dan gebruiks-voorwerp, anderen juist omgekeerd. De stoelen worden in kleine oplages gemaakt en verkocht. Zo verspreiden de multiples zich over de wijde wereld, alleen op de website www.zetel.nl blijft de collectie bij elkaar. Op de KunstRAI worden de zetels van o.a. Dinie Besems, Marieke van Diemen, Ellert Haitjema, Krijn de Koning, Henk Stallinga en Yvon Visser voor het eerst aan het publiek getoond.

Openingstijden en prijzen
KunstRAI 2002 wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en is open van woensdag 15 mei tot en met maandag 20 mei aanstaande, dus inclusief het Pinkster-weekeinde. Op woensdagmiddag 15 mei is er van 14 tot 18 uur een voorbezichtiging voor vertegenwoordigers van de pers en speciale genodigden. De beurs is op woensdag 15 mei voor het publiek geopend van 18 tot 22 uur; van donderdag 16 tot en met maandag 20 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 17 mei is de beurs tot 22 uur open. De toegangsprijs bedraagt ¤ 10,20 per persoon, houders van CJP of Pas 65 betalen ¤ 9,-. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

Amsterdam, april 2002

Noot voor de redactie /