Landelijke Huisartsen Vereniging

LHV weigert overhandiging rapport aan minister Borst

Minister zorgt opnieuw voor financiÎle domper

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weigert op 15 mei het eindrapport over de geÔntegreerde eerstelijnszorg aan te bieden aan minister Borst. Dit besluit van het bestuur van de LHV volgt op de mededeling van de minister om vooralsnog niet akkoord te gaan met financiering van de zogenaamde 'lokale kostencomponent'. Daarmee zou extra geld vrijkomen, maximaal 90 miljoen euro, voor financiering van buitengewone lasten in de exploitatie van de huisartspraktijk. Per huisarts kan dat bedrag oplopen tot ruim Ä 13.500,-. Het rapport zou woensdag 15 mei om 11.30 uur aan de minister worden aangeboden.

Eerder heeft de minister zelf het belang van deze financiÎle post aangegeven en ook toegezegd om financiering via de CTG-procedure re realiseren. In haar schets in de Tweede Kamer van de verbetering van de financiÎle situatie van de huisartsenzorg was het bedrag ook reeds opgenomen.
Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de LHV hadden onder volledige overeenstemming het voorstel gezamenlijk aan de minister ter ondertekening aangeboden.

Het eindrapport van de commissie, onder voorzitterschap van professor Van der Grinten, behelst een gezamenlijke constructieve visie van ZN en LHV op de ontwikkeling van de eerstelijnsgezondheidszorg in de komende kabinetsperiode. De Nederlandse PatiÎnten Consumenten Federatie (NPCF), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het ministerie van VWS waren aan de commissie verbonden als waarnemer. Het rapport moet als basis fungeren onder het beleid rond de eerstelijnsgezondheidszorg in een nieuw regeerakkoord.