Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 15

mei 2002

Van Grembergen wacht op indiening stadsprojecten

Minister Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor het Stedenbeleid, roept de centrumsteden en provinciesteden op om snel werk te maken met het indienen bij de Vlaamse Regering van hun projecten ter bestrijding van hun stadskankers. De projecten moeten ingediend worden vóór eind augustus. Daar het onmogelijk is om alle stadskankers tegelijkertijd aan te pakken, zal er een grondige keuze gemaakt worden om het krediet van 25 miljoen EUR (of ruim 1 miljard BEF) op een zinvolle en verantwoorde manier te verdelen over de verschillende projecten. 'Hoe sterker de dossiers die ingediend worden, hoe meer kans dat de Vlaamse Regering er kan van overtuigd worden ook de komende jaren nog extra kredieten vrij te maken.', aldus Minister Van Grembergen. Deze fase moet daarom beschouwd worden als een eerste en belangrijke golf in het ontwikkelde beleid rond stadsvernieuwing.

De projecten moeten totaalprojecten zijn waarbij de steden aantonen dat ze een duidelijke visie hebben over de ontwikkeling van een bepaald stadsdeel en dat het project een duidelijke hefboomfunctie zal hebben. De projecten zullen op diverse terreinen hun meerwaarde moeten hebben, zowel naar wonen, werken, het milieu, de recreatie als ingrepen in het openbaar domein. Belangrijk is tevens dat de steden van bij de aanvang een samenwerkingsverband met de privé- sector moeten aangaan. Voor Minister Van Grembergen biedt dit een een grotere garantie om tot succesvolle realisaties te komen.

Voor de beoordeling van de projecten zal er door de Vlaamse Regering beroep worden gedaan op een uitgebreide externe jury. In deze jury zullen zowat alle specialiteiten die bij dergelijke projecten horen aan bod komen. De jury zal de Vlaamse Regering een voorstel van shortlist doen, waarop de regering zal beslissen.

Van Grembergen wenst de stadsbesturen dan ook veel succes toe bij het uitschrijven van hun stadsvernieuwingsproject.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be (02/553 23 11)