Politie Midden- en West Brabant

Vreemdelingendienst en Arbeidsinspectie in actie tegen illegaal werken in land- en tuinbouw

Datum: 15/5/2002
Auteur: Jan Clarijs

De Vreemdelingendienst van de politie Midden en West Brabant en de Arbeidsinspectie regio zuid en oost, gaan de komende maanden samen controles houden bij land- en tuinbouwbedrijven om de illegale arbeid in deze sector zoveel mogelijk tegen te gaan.
De eerste controles zijn vandaag, woensdag 15 mei, gehouden en tot het einde van het oogstseizoen zullen er zeer frequent dergelijke controles zijn. Op de eerste controledag die werd gehouden rondom Tilburg zijn in totaal 8 bedrijven gecontroleerd. Slechts bij één bedrijf in Alphen bleken vier vreemdelingen illegaal op een aspergeveld aan het werk te zijn. Twee van hen, een 30-jarige man uit Turkije en een 28-jarige man uit Bulgarije hadden geen identiteitspapieren bij zich en geen tewerkstellingsvergunning. Zij zijn door de vreemdelingendienst in bewaring gesteld en zullen Nederland worden uitgezet. De twee andere mannen, afkomstig uit Turkije, hadden een vergunningsaanvraag lopen en mogen zolang de procedure niet is afgerond, niet werken.
Tegen de verantwoordelijke werkgever wordt proces verbaal opgemaakt en deze kan een forse boete tegemoet zien. Per overtreding(illegale arbeider) is dat doorgaans 900 Euro.

Het plan om samen op te trekken bij de aanpak van illegale arbeid in de Land- en tuinbouwsector is ingegeven door in het recente verleden geconstateerde misstanden in met name het Westland en Limburg. Veel vreemdelingen, met name uit Oostbloklanden, werden daar ingezet om te helpen bij de oogst. De vreemdelingen waren vaak illegaal in Nederland of werkten zonder vergunning. Het vermoeden bestaat dat dit in de regio Midden en West Brabant niet anders is en er loonbedrijven zijn die illegale vreemdelingen inzetten voor oogstwerk. Het is voor bedrijven in deze sector namelijk niet altijd even gemakkelijk om aan personeel te komen en dus vaak aantrekkelijk om buiten wettelijke regels om, mensen aan het werk te zetten.
Vreemdelingen namelijk die in Nederland willen werken hebben daarvoor een tewerkstellingsvergunning nodig. De werkgever is degene die zon vergunning bij een arbeidsbureau moet aanvragen. En juist dat laatste wordt in deze sector niet altijd gedaan. Vaak omdat het tijd kost, men de financiële consequenties als sociale lasten en verzekeringen niet wil dragen of gewoon omdat op voorhand al duidelijk is dat men de vergunning niet krijgt.

Bij de controles gaan steeds mensen van de Vreemdelingendienst en de Arbeidsinspectie samen op stap en bezoeken door de hele regio zowel grote als kleine bedrijven.
De bedrijven die in die sector werkzaam zijn, werden vooraf door de Arbeidsinspectie geinformeerd over de voorschriften die gelden bij het laten verrichten van arbeid door vreemdelingen en het feit dat ze daarop gecontroleerd kunnen worden.