INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Uitslag Scholierenverkiezingen 2002

Onder strikt embargo tot hedenavond 21.00 uur

Uitslag Scholierenverkiezingen 2002
Grote winst voor Lijst Pim Fortuyn; verlies voor VVD en PvdA

Als het aan de scholieren ligt, komt de LPF morgen in één klap met 35 zetels in de Tweede Kamer en is daarmee ook direct de grootste partij. Regeringspartijen VVD en PvdA moeten fors inleveren. Het CDA vertoont lichte winst.
Uit onderzoek onder scholieren kwam Fortuyn als bekendste lijsttrekker naar voren; Rosenmöller wordt het sympathiekst gevonden. Driekwart van de scholieren krijgt voor hun politieke kennis een onvoldoende.

De afgelopen weken organiseerde het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de traditionele Scholierenverkiezingen. Zo'n 70.000 middelbare scholieren, verspreid over 249 scholen, hebben hun stem uitgebracht.
De verkiezingen vonden in twee ronden plaats. Op ruim 100 scholen stemden de leerlingen voor de meivakantie met behulp van stembiljetten. Op bijna 140 scholen stemden de leerlingen op maandag 13 mei via Internet. In de tussenliggende periode vond vervolgens de moord op Fortuyn plaats. Een gebeurtenis die het stemgedrag van jongeren duidelijk heeft beïnvloed.

De Lijst Pim Fortuyn komt dus als de grote winnaar uit de bus. Grote verliezers zijn VVD en PvdA. Dit in tegenstelling tot vier jaar geleden toen deze partijen bij de scholierenverkiezingen de twee winnaars waren. Beide partijen verliezen nu respectievelijk. 16 en 15 zetels. GroenLinks, van oudsher populair onder leerlingen, verliest twee zetels en eindigt met 25 zetels op de tweede plaats. Het CDA boekt een bescheiden winst van twee zetels en is goed voor 17 zetels. SP en ChristenUnie winnen allebei één zetel en komen uit op respectievelijk 9 en 5 zetels. D66 moet vier zetels inleveren en komt uit op 11 zetels.
Uitslag (in zetels): LPF 35, GroenLinks 25, PvdA 22, VVD 19, CDA 17, D66 11, SP 9, ChristenUnie 5, LN 5, SGP 1, PvdT 1 Na de moord op Pim Fortuyn steeg de belangstelling voor de LPF van 18,5 % naar 27,7%. De belangstelling daarentegen voor de PvdA daalde na 6 mei van 16,6% naar 11,7%.
Noot voor pers: Een uitgebreide toelichting en analyse van de Scholierenverkiezingen wordt u op verzoek gemaild.

In april is in opdracht van het IPP en in samenwerking met de Universiteit Leiden een onderzoek uitgevoerd onder 1242 scholieren over politiek. Hieruit blijkt dat driekwart van de scholieren vandaag zou gaan stemmen als zij stemrecht zouden hebben; dit is 6% meer ten opzichte van vier jaar geleden. Desondanks is de kennis van de politiek laag. Als dit wordt omgezet in een rapportcijfer, krijgt driekwart van de scholieren een onvoldoende. Een kwart geeft aan geïnteresseerd te zijn in politiek. In politieke problemen is een veel groter gedeelte geïnteresseerd. De thema's onveiligheid op straat, terrorisme en discriminatie hebben onder scholieren de meeste interesse. In 1998 waren dat nog discriminatie, criminaliteit en milieuverontreiniging.
Pim Fortuyn kwam in het onderzoek als de bekendste lijsttrekker met het meeste charisma naar voren. Paul Rosenmöller wordt het sympathiekst, eerlijkst en bekwaamst gevonden.
Noot voor de pers: Het volledige rapport wordt u op verzoek gemaild.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Instituut voor Publiek en Politiek.
Nico Bloot, voorlichting (020 5217638, 06 21464984) Eddy Habben Jansen, programmaleider (020 5217633, 06 24533390)

15 mei 02 21:00