VERENIGING VNO-NCW

VNONCW reactie op verkiezingsuitslag

VNO-NCW: kiezer spreekt behoefte aan verandering uit

DEN HAAG, 15 mei 2002 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW vindt dat de Nederlandse kiezer ondubbelzinnig heeft aangegeven dat er in ons land behoefte is aan verandering. Voor paternalisme en denken voor anderen is geen plaats meer. De behoefte aan verandering is er ook bij ondernemers. Te lang is er op een aantal cruciale terreinen veel te weinig gebeurd. Vier langlopende problemen waar ondernemers mee te maken hebben zijn criminaliteit, de WAO, de files en de gezondheidszorg.

VNO-NCW pleit voor de snelle vorming van een kabinet dat de problemen ter hand neemt. Dat kabinet moet het midden vinden tussen behoud van het goede financieel-economische beleid van de afgelopen jaren (maar nu inclusief lastenverlichting voor bedrijven) en een daadkrachtige aanpak van genoemde problemen. Op grond van de verkiezingsuitslag ligt het voor de hand dat eerst wordt nagegaan of er een voldoende stabiele regering kan worden gevormd door CDA, LPF en VVD.

VNO-NCW wil ook de komende vier jaar met de vakbeweging blijven zoeken naar draagvlak voor noodzakelijke veranderingen en vernieuwing. De verkiezingsuitslag weerspiegelt de behoefte aan verandering. De noodzaak hiervan is niet minder dringend dan in de afgelopen jaren, toen unanieme adviezen over verschillende onderwerpen tot stand zijn gekomen. Voor WAO en gezondheidszorg is het werk al gedaan, maar kon de politiek ook na advisering geen knopen doorhakken.

15 mei 02 22:39