Gemeente Amsterdam


---
|

Referendum GVB: toewijzing definitief verzoek, datum en budgetten

Het college van B&W stemt in met de raadsvoordracht waarin de volgende besluiten zijn opgenomen:

* Het definitieve referendumverzoek van het comité Ons GVB geen NV wordt toegewezen.

* De datum voor het referendum.

* De vraagstelling voor het referendum.

Definitief referendumverzoek
Het comité Ons GVB geen NV heeft op 16 januari jl. een definitief referendumverzoek ingediend over het raadsbesluit van 28 november 2001 tot externe verzelfstandiging van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB). Het comité heeft 31.865 handtekeningen ingeleverd. Het Amsterdamse Bureau voor Onderzoek en Statistiek (O+S) heeft in samenwerking met Register Amsterdam via een steekproef onderzocht of het vereiste aantal handtekeningen van tenminste 24.947 is ingeleverd. Onderzoek van O+S wijst uit dat er voldoende handtekeningen zijn ingeleverd. Het verzoek wordt daarom ingewilligd.

Datum referendum
Volgens de Verordening op het referendum moet het referendum uiterlijk plaatsvinden binnen vier maanden na de dag waarop het college het definitieve verzoek heeft ingewilligd. Voor de organisatie van de stemming heeft Register Amsterdam minimaal 93 dagen nodig, te rekenen vanaf de inwilliging van het definitief verzoek. Bij koppeling van het referendum aan een algemene verkiezing bedraagt de voorbereidingstijd minimaal 70 dagen. Het college stemt in met het koppelen van het referendum aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 mei 2002.

Vraagstelling referendum
Het college is akkoord met de vraagstelling voor het referendum die op het stembiljet vermeld wordt. Die is als volgt:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft 28 november 2001 het definitieve besluit genomen tot externe verzelfstandiging van het GVB (Gemeenteblad afdeling 1, nr. 883, onder VI).

Externe verzelfstandiging betekent dat het gemeentebedrijf GVB wordt omgezet in een NV, waarvan de gemeente 100% eigenaar is.

Op dit stembiljet kunt u aangeven of u voor of tegen het genomen gemeenteraadsbesluit bent.

Als u voor dit besluit bent, maak dan het vakje achter "voor externe verzelfstandiging van het GVB" rood.

Als u tegen dit besluit bent, maak dan het vakje achter "tegen externe verzelfstandiging van het GVB" rood.

De tekst op het biljet wordt ook afgedrukt in het Engels, Turks en Arabisch.

Informatieve campagne
In de informatieve campagne worden de Amsterdammers geïnformeerd over de referendumprocedure en de argumenten van zowel de voor- als tegenstanders. Er wordt, nu het referendum gekoppeld is aan de Tweede Kamerverkiezingen, geen afzonderlijke opkomstbevorderende campagne voor dit referendum georganiseerd naast de campagnes die voor de Tweede Kamerverkiezingen worden georganiseerd.

Subsidies
Er wordt in totaal een bedrag van ¤ 27.227 beschikbaar gesteld voor de subsidies aan het referendumcomité. Al eerder is aan het comité een subsidie van ¤ 4.538 verleend na de toekenning van het inleidend referendumverzoek. Aan de maatschappelijke organisaties wordt - zoals bij voorgaande referenda - een bedrag van ¤ 34.034 beschikbaar gesteld.

Overige kosten
Voor de handtekeningenformulieren, de controle van de handtekeningen, de advertentiekosten, de uitslagenavond en onvoorziene kosten is in totaal een bedrag van ¤ 46.285 geraamd.

De gemeenteraad stelt op 13 februari de datum voor het referendum vast.

Lisa Neves Gonçalves

^


-

© gemeente Amsterdam - 6-02-2002