Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Persbericht

Cursus Weerkunde op Sterrenwacht Sonnenborgh

Dit voorjaar verzorgt Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht een inleidende cursus Weerkunde voor iedereen die meer wil weten over het weer en het klimaat.

Het weer heeft altijd een grote rol gespeeld op Sterrenwacht Sonnenborgh. Niet alleen zijn astronomen als geen ander afhankelijk van het weer, maar ook was het bolwerk Sonnenborgh de plaats waar meteoroloog en astronoom Buys-Ballot in 1853 het KNMI oprichtte, tegelijk met een nieuwe sterrenwacht voor de Utrechtse universiteit. Die nieuwe sterrenwacht van toen wordt nu verbouwd tot een mooi museum. De cursuslessen zullen worden gegeven in het pas gerestaureerde collegezaaltje.

De cursus Weerkunde is voor iedereen die geïnteresseerd is in het klimaat, het ontstaan van allerlei verschillende weertypes, en het herkennen van de bijbehorende kenmerken. In twee lessen zal er extra aandacht zijn voor 'extreem weer' zoals orkanen en zware stormen, en voor klimaatveranderingen en het broeikaseffect. De docenten van deze cursus zijn ervaren weer- en sterrenkunde-amateurs, alsmede twee beroepsmeteorologen die verbonden zijn aan het KNMI.

De cursus start op maandag 15 april 2001 en bestaat uit acht lessen. De eerste zeven lessen zijn op maandagavond van 19.30 - 21.15 uur (m.u.v. de les na Pinksteren die op dinsdag 21 mei zal plaatsvinden). De achtste les zal zeer waarschijnlijk plaatsvinden op zaterdag 1 juni, overdag, en bestaat uit een bezoek aan het KNMI. De cursusprijs bedraagt 50 euro. De minimumleeftijd voor de deelnemers is 15 jaar.
---

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, telefoon 030-2302818.

Cursus en opleiding in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 12 februari 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI