Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon

Sent: Tuesday, May 14, 2002 2:51 PM
Subject: Situatie Maluku

Situatie Maluku

Gisteravond 13 mei, is op heterdaad betrapt, ene Junus Siahai die een bom wilde plaatsen in het RSU ziekenhuis in Kudamati, en een bom zou ook bij de kerk Sinar Kasih geplaatst worden. Hij heeft tevens bekend gemaakt wie betrokken zijn bij deze mislukte bom aanslag.

De politie heeft daarop omstreeks 23.00 uur gisteravond getracht Berthy Loupatty, leider van Gang Cokker uit Kudamati te arresteren, echter hij werd door de aldaar aanwezige personeelsleden van een militaire eenheid ondersteund en dus ontsnapt. Er heeft beschietingen plaatsgevonden tussen de politie en militairen waarbij twee kupasus-leden werden verwond.

De bewoners van Kudamati raakten in paniek en sommigen zijn op die avond weggevlucht uit angst voor verdwaalde kogels. De bevolking eist nu van de Kapolda en de Pangdam om te klarificeren wie die militairen zijn die Berthy Loupatty heeft ondersteund en waarom zij hem ondersteunen.

Naar aanleiding van het incident heeft de politie in opdracht van PDS, de volgende dag met een 4-tal trucks, sweeping op wapens en identiteit verricht in Kudamati in de woningen van verdachte personen in Gang PMI rondom het huis van FKM leider Alex Manuputty. Deze verliep ondanks vernielingen zoals het intrappen van deuren, zonder incidenten. In het huis van Alex Manuputty heeft men FKM dokumenten gevonden en verder twee vuurwapens (rakitan) een colt pistool, steekwapens in alle soorten, minuties en communicatiemiddellen zoals Handy Talkies en een internet-modem. Een man met de initialen A.L. is door de politie meegenomen voor verhoor. Het huis van DPRD lid Max Pentury is ook ondersteboven gehaald. Een soortgelijke sweeping is ook verricht op moslimterrein.

Ambon, 14 mei 2002

Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
Charly Parera pareradekker@home.nl