Gemeente Groningen

15
MEI
09.04

Persbericht

Bladwijzer vraagt aandacht voor straatbomen
14-05-2002

Straatbomen hebben extra zorg nodig omdat hun stedelijke groeiplaats niet hun natuurlijke omgeving is. Die extra zorg is duur en daarom moeten keuzes worden gemaakt. Burgemeester en wethouders hebben de straatbomen in de stad laten inventariseren en de keuzemogelijkheden omschreven in een nieuw bomenstructuurplan, de notitie Bladwijzer. Op de notitie is binnenkort inspraak mogelijk. Daarna zal de gemeenteraad zich over het plan uitspreken.

In Groningen staan ongeveer 175.000 bomen. De meeste in parken, plantsoenen en particuliere tuinen. Ongeveer 70.000 staan er langs straten en pleinen. Dat zijn de straatbomen die het onderwerp vormen van de notitie Bladwijzer.
Met veel van die bomen is niets aan de hand. Ze zijn gezond, niet te groot en niet te klein voor het straatbeeld, en hun wortels drukken de straatverharding niet omhoog. In veel straten is, kortom, de gewenste bomenstructuur aanwezig. Er zijn ook straten waar dit niet het geval is. In Bladwijzer wordt gesteld dat in die straten de bomen beter vervangen kunnen worden door bomen die geschikter zijn qua formaat en eigenschappen. Althans, zodra de huidige bomen overlast gaan veroorzaken, ziek worden of doodgaan.

Bij de notitie Bladwijzer is kaartmateriaal gevoegd waarop de huidige en de gewenste straatbomenstructuur is weergegeven. De gebruiksintensiteit van de verschillende straten bepaalt of een straat tot de hoofd- of de nevenstructuur van de stad kan worden gerekend. In een straatboom van stedelijk belang, is de redenering, moet meer zorg worden geïnvesteerd dan in een gemiddelde straatboom. In de straten van de hoofdstructuur moeten de bomen alle kans krijgen om duurzaam te floreren. Er moet dan ook veel geïnvesteerd worden om problemen op te lossen of te voorkomen. De huidige richtprijs voor het planten van straatbomen in de hoofdstructuur bedraagt 4.500 per boom. In dat bedrag zitten dan ook de nodige groeiplaatsverbeterende maatregelen.In de overige straten - de nevenstructuur - kan niet evenveel geïnvesteerd worden. Dat wil niet zeggen dat daar de straatbomen niet waardevol zijn. Wel dat de keuze anders kan uitvallen als deze bomen problemen gaan krijgen of veroorzaken. Dan wordt eerder besloten niet te dokteren maar een nieuwe boom te planten. De richtprijs voor het planten van straatbomen in de nevenstructuur bedraagt 250 per boom. Bladwijzer introduceert ook een nieuwe bomencategorie. Straatbomen in een straat waar veel particulier groen te zien is. Daar hebben de straatbomen eigenlijk geen toegevoegde waarde, in wezen zijn die bomen over. Zodra deze bomen overlast gaan veroorzaken, ziek worden of doodgaan kunnen ze worden verwijderd zonder ze door nieuwe te vervangen. Deze bomen worden op het kaartmateriaal van Bladwijzer aangeduid als overbomen.