Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE KANSEN 14 mei 2002

Minister Vogels investeert 1 miljoen euro in begeleid wonen

Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Mieke Vogels, heeft vandaag op een congres over thuisloosheid positief gereageerd op de vraag van de sector naar meer beleidscoördinerende maatregelen. Er komt een globale strategie om thuisloosheid aan te pakken. Bovendien heeft minister Vogels het belang van een betaalbare en leefbare sociale huisvesting, dat valt onder de bevoegdheid van collega Gabriëls, beklemtoond.

Vlaanderen is één van de welvarendste regio's van Europa, en toch worden we geconfronteerd met een groeiende groep thuislozen.

Thuisloosheid heeft met veel zaken te maken. Met een onvoldoende begeleidde uitstroom uit de psychiatrie, uit de voorzieningen van het Vlaams fonds en de bijzondere jeugdbijstand. Vaak komen deze mensen, door een gebrek aan vaardigheden om het alleen te redden in onze samenleving in de opvangcentra terecht. Voor een grote groep heeft thuisloosheid ook te maken met een falend sociaal huisvestingsbeleid.

Thuisloosheid aanpakken vergt een globale strategie. Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Mieke Vogels wil alvast een beleidsvoorbereidende werkgroep oprichten om tot een dergelijke strategie te komen.

Die aanpak moet een verbreding inhouden van het huidige beleid waarin begrippen als cliëntenparticipatie en samenwerking voor minister Vogels sleutelwoorden zijn. Door onder meer samen te werken met ervaringsdeskundigen.

Minister Vogels kiest voor een actiegerichte benadering met een sterke regionale component. Concreet betekent dit er nog dit jaar 1 miljoen euro wordt uitgetrokken om in 6 pilootregio's verder vorm te geven aan het begeleid wonen maar dit vanuit de visie van gedeelde zorg. Dat heeft de minister op een congres over thuisloosheid aangekondigd. De 6 gegadigden zijn Brussel, Antwerpen, Gent, Turnhout, Leuven en Kortrijk.

Op die manier wil Mieke Vogels niet alleen uitvoering geven aan één van de doelstellingen van het regeerakkoord, maar wil ze ook de samenwerking stimuleren tussen het algemeen welzijnswerk, de huisvestingssector en de lokale besturen.

Het probleem van thuisloosheid is immers geen uitsluitend welzijnsprobleem. Huisvesting is een belangrijke partner in het zoeken naar oplossingen. Omdat gebleken is hoe groot de watervrees is bij de huisvestingssector om actief in te spelen op de nood van thuisloze mensen wil de minister proberen vanuit de praktijk het vertrouwen te laten groeien.

Als derde krachtlijn moet deze strategie zich prioritair richten tot die mensen die nu in de opvangcentra zitten. De sector houdt steeds opnieuw voor dat de opvangcentra dichtslibben. De instroom is te groot en de uitstroom geraakt niet georganiseerd. Daarbij is duidelijk vastgesteld dat minstens 50% van de thuislozen in de opvangcentra daar niet thuishoren..
Daarom opteert de minister om via concrete acties op het terrein én via overleg te komen tot een juiste definiëring van de kernopdrachten van de verschillende betrokken sectoren. Aansluitend kunnen er dan zorgprogramma's opgezet worden aangepast aan de noden van de thuislozen.

Naast het organiseren van de uitstroom, moet uiteraard de instroom beperkt worden. Vandaar een vierde krachtlijn die gericht is op het beperken van residentiële opnames en dus het voorkomen van thuisloosheid.

Het aanbieden van de minst ingrijpende zorg moet daarbij het doel zijn. Daarnaast dienen er ook algemene preventieve acties ondernomen te worden die ervoor zorgen dat mensen hun woning kunnen behouden. Op het terrein van de sociale huisvesting valt er nog heel wat te realiseren. Minister Vogels wil er dan ook, als coördinerend minister voor het armoedebeleid bij haar collega's op aandringen dat de inspanningen zouden worden opgevoerd.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
http://www.miekevogels.be