Gemeente Deventer

Hongaarse volksmuziek uit Transsylvanië

OPTREDEN TARISZNYÁS IN DEVENTER STADHUIS

De Culturele Raad Deventer heeft de afgelopen zeven maanden op diverse Deventer locaties een concertreeks georganiseerd rondom niet-westerse muziek. Woensdag 15 mei is het afsluitende concert met een optreden van het ensemble Tarisznyás in het Deventer Stadhuis. Het viertal treedt op van 12 tot 13 uur en het concert is gratis toegankelijk. Doel van de concertreeks is ontmoeting en het vergroten van het onderlinge respect tussen mensen en volkeren die momenteel het gevaar lopen van eenzijdige beeldvorming, zoals zigeuners, Macedoniërs en Afghanen.

De concertreeks is mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, de Culturele Raad Deventer, Poppodium Burgerweeshuis, impresariaat De Speelman, Opvang Centrum Schalkhaar en het Studium Generale van Saxion Hogeschool IJselland.

Het orkest Tarisznyás uit het dorpje Cluj-Napoca (Koloszvár, Roemenië) is één van de spraakmakendste vertolkers van Hongaarse traditionele volksmuziek uit Hongarije en Transsylvanië (Roemenië). De groep speelt sinds 1994 op onder meer diverse danskampen in Roemenië, zoals in Kalotaszeg en Valaszut. Ook begeleiden ze de vermaarde kinderdansgroep van Koloszvár (Cluj-Napoca).

In Hongarije leeft de oude traditionele volksmuziek nog in volle glorie, op bruiloften, bij geboorten, begrafenissen, jaarfeesten. Er zijn weinig landen waar de volksmuziek zo rijk is aan prachtige, ontroerende melodieën, als het voormalige Hongarije, dat thans voor een deel in Roemenië (Transsylvanië), Slowakije, Kroatië en Servië ligt. Het orkest van Tarisznyás laat ons delen in deze rijkdom en laat kennismaken met zowel treurliederen als dansmuziek uit verschillende Hongaarse provincies, zodat er een gevarieerd programma wordt gebracht.