Amsterdam RAI

KunstRAI 2002
13 mei 2002

KUNSTRAI 2002: BREED, GEVARIEERD EN VERNIEUWEND

Van woensdag 15 t/m maandag 20 mei (2e Pinksterdag) in Amsterdam RAI

Kunstliefhebbers- en verzamelaars, kijkers, kopers zijn van woensdag 15 tot en met maandag 20 mei aanstaande van harte welkom op de KunstRAI. Vooraanstaande galerieën presenteren zich op dit brede, gevarieerde kunstevenement, waar de bezoeker naast actuele, vernieuwende kunst en traditionele figuratieve kunst ook klassiek moderne kunst, glas en sieraden aantreft. Opvallend dit jaar zijn het grote aantal solopresentaties op de beurs, en de Statements, de presentatie van objecten en installaties van individuele kunstenaars. Vrijdagmiddag is er een symposium over Nederlandse kunst-verzamelaars. De 18e KunstRAI 2002 vindt plaats in de Holland-, Randstad- en Deltahal van Amsterdam RAI.

Campagnebeeld van Anthon Beeke op www.kunstrai.nl
Anthon Beeke heeft een opvallend campagnebeeld voor KunstRAI 2002 ontworpen, waarin "De beeltenis van de kunstenaar wordt onthuld door zijn masker." Beeke ontwerpt al sinds 1994 de posters voor de KunstRAI, waarin hij telkens de zintuigen benadrukt en gebruik maakt van maskers, gezichten en portretten. Dit campagnebeeld (300 dpi) is te downloaden van www.kunstrai.nl, de digitale versie van de KunstRAI. Deze internetsite geeft uitgebreide informatie over deelnemende galerieën en kunstenaars en omringende activiteiten.

Statements
Voor de tweede keer zijn er tijdens de KunstRAI Statements: installaties en objecten van individuele kunstenaars, ingezonden door deelnemende galerieën. De volgende tien kunstenaars zijn voor dit jaar geselecteerd: Jeff Lowe (Galerie Josine Bokhoven), Gabriel Verger (Gallery Nine), Agata Siwek (Parc Editions), Judy Straten (Galerie Marijke Raaijmakers), Sylvie Zijlmans (Galerie Tanya Rumpff), Klaas Gubbels (Galerie Willy Schoots), Nick Renshaw (Galerie De Witte Voet), Piet Tuytel (Galerie Rob de Vries), Fred Ros (Kunstruimte Wagemans) en Kapkar (Galerie Witteveen).

Renée Steenbergen over kunstverzamelaars, kunstenaars en galerieën Op vrijdagmiddag 17 mei vindt onder leiding van kunstcritica Renée Steenbergen op de KunstRAI een symposium plaats over de praktijk van het verzamelen van kunst, en de relatie van kunstenaar en verzamelaar met de galerie. In haar recente boek Iets wat zo veel kost, is alles waard doet Steenbergen verslag van ruim vijf jaar promotieonderzoek naar het hoe en waarom van Nederlandse verzamelaars, hun relatie met kunstenaars, galerieën en musea, en beschrijft haar zoektocht naar de motieven, achtergronden en keuzes van talloze Nederlanders voor wie het kopen en verzamelen van kunst een eerste levensbehoefte is geworden. Naast voorzitter Steenbergen hebben de kunstverzamelaars Vincent Vlasblom en mevrouw Sanders-Ten Holte, de galeriehouders Fred Wagemans en Wanda Reiff en kunstenaar Gijs Frieling zitting in het forum.

Art Amsterdam Award
Op zaterdagavond 18 mei wordt de Art Amsterdam Award toegekend, een prijs voor een galerie die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de galeriewereld. De winnaar wordt gekozen door alle deelnemende galerieën aan de KunstRAI, die hun keuze tijdens de beurs kenbaar maken.

A driving work of art
Tijdens de KunstRAI vindt elders in de RAI de presentatie a driving work of art plaats, waarbij zeven bekende Nederlandse kunstenaars elk een auto-interieur transformeren tot een uniek rijdend kunstwerk. De kunstenaars zijn Gerti Bierenbroodspot, Anthon Beeke, Juul van den Heuvel, Ravage, Henk Schiffmacher, Rob Scholte en Simon Vinkenoog. De zeven rijklare kunstwerken gaan daarna in een toer langs zeven Nederlandse steden, waarbij het publiek een bod op de kunstwerken kan uitbrengen. In september worden de kunstwerken door Sothebys geveild, de opbrengst gaat naar de Nannette-Rosa Stichting (een stichting ter bevordering en verbetering van de communicatie tussen de ongeneeslijk zieke en diens naasten). A driving work of art vindt plaats in de Ruby-lounge, aangrenzend aan de KunstRAI, en is gratis toegankelijk voor KunstRAI-bezoekers.

Goed bezocht, veel verkocht
De KunstRAI behaalde de afgelopen jaren goede resultaten, zowel qua bezoekersaantal als omzet. De KunstRAI trok vorig jaar ruim 25.000 bezoekers. De omzet klom van 6 miljoen in 1997 naar 12,1 miljoen in 2001. Productmanager Erik Hermida: De deelnemers waren tevreden over het publiek met concrete aankoopplannen, hetgeen ze terugzien in de stijging van de omzetcijfers. De KunstRAI wordt niet alleen goed bezocht, maar er wordt ook veel verkocht. De combinatie van de kwaliteit van het aanbod en deze cijfers maakt van de KunstRAI een belangrijk evenement.

Openingstijden en prijzen
KunstRAI 2002 wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en is open van woensdag 15 mei tot en met maandag 20 mei aanstaande, dus inclusief het Pinkster-weekeinde. Op woensdagmiddag 15 mei is er van 14 tot 18 uur een voorbezichtiging voor vertegenwoordigers van de pers en speciale genodigden. De beurs is op woensdag 15 mei voor het publiek geopend van 18 tot 22 uur, met om 19 uur de officiële opening door de heer Geert Dales, wethouder Financiën en Economische Zaken van Amsterdam. Van donderdag 16 tot en met maandag 20 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 17 mei is de beurs tot 22 uur open. De toegangsprijs bedraagt 10,20 per persoon, houders van CJP of Pas 65 betalen 9,-. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

Amsterdam, mei 2002