Politie Midden- en West Brabant

Serie straatroven succesvol opgelost

Datum: 15/5/2002
Auteur: Manon Ostendorf

Met de aanhouding van in totaal 8 minderjarige verdachten heeft de districtsrecherche van de politie in het district Bergen op Zoom een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van de veiligheid in de Philipswijk in Roosendaal. De afgelopen maanden was plotseling een forse stijging waarneembaar in het aantal straatroven in deze wijk. Met voornoemde aanhoudingen is het aantal straatroven in Roosendaal hiermee gereduceerd tot nagenoeg nihil. In totaal werden 9 overvallen gepleegd, die in alle gevallen gepaard gingen met bedreiging van de slachtoffers. Gelukkig is geen van de slachtoffers daadwerkelijk gewond geraakt. De districtsrecherche heeft de zaken sinds medio februari in onderzoek gehad. Gaande het onderzoek bleek dat op grond van verschillen in modus operandi sprake was van twee verschillende dadergroepen, waardoor het onderzoek uiteindelijk in twee deelonderzoeken is gesplitst. De verdachten zijn allen 15 tot 17 jaar oud en woonachtig in de Philipswijk in Roosendaal. De politie houdt de relatief kleine groep verantwoordelijk voor een groot deel van de overlast die al langere tijd in deze woonomgeving speelt.

Het ene onderzoek heeft zich toegespitst op 7 overvallen die hebben plaatsgevonden op maaltijdbezorgers. Hiervoor zijn in totaal 5 verdachten aangehouden, die in wisselende samenstelling te werk gingen. Zij bestelden telefonisch een maaltijd, waarbij zij een willekeurig, maar bestaand woonadres opgaven. De bewoners van deze woning waren niet van de bestelling op de hoogte. Vervolgens wachtten ze nabij de betreffende woning de bezorger op en beroofden hem van de maaltijd en in enkele gevallen van het wisselgeld en zijn portemonnee. Omdat de recherche met de aanhouding van de 5 jongeren vooralsnog slechts 6 van de 7 overvallen heeft opgelost, kan niet worden uitgesloten dat nog meerdere aanhoudingen zullen volgen.

Met de aanhouding van 3 andere jongeren heeft de recherche in het tweede deelonderzoek een tweetal overvallen opgelost, die in de nachtelijke uren in Roosendaal hebben plaatsgevonden. De eerste vond plaats op 18 maart aan de Lyceumlaan; de ander op 24 maart in het Emile van Loonpark. Beide slachtoffers zijn woonachtig in Roosendaal en resp. 18 en 16 jaar oud. Onder bedreiging van een vuurwapen werden zij beroofd van hun portemonnee en andere kostbaarheden. De verdachten van deze 2 overvallen waren eveneens betrokken bij een openlijke geweldpleging die gericht was tegen een groep jongeren en plaatsvond op de Kade in Roosendaal tijdens de kermis op 31 maart jl.