Erasmus Universiteit Rotterdam

24 mei 2002

Winnaars Onderwijs- en Onderzoeksprijs 2002

Dr. Annemarie van Rossum en dr. Jan Pelle zijn de laureaten van de Onderzoeksprijs en de Onderwijsprijs 2002 van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdagmiddag 24 mei zullen zij worden gehuldigd. Sinds 1987 onderscheidt de universiteit wetenschappelijk medewerkers vanwege hun bijzondere prestaties op gebied van onderwijs en onderzoek. D e winnaars ontvangen, naast de eer, een substantiële geldprijs mogelijk gemaakt door de Vereniging Trustfonds EUR.

De winnaar van de Onderwijsprijs, dr. Jan Pelle (1954), is sinds 1990 als docent verbonden aan de opleiding bestuurskunde bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Hij geeft colleges op uiteenlopende gebieden aan diverse groepen studenten: doctoraal en postdoctoraal studenten, buitenlandse studenten, deelnemers aan externe opleidingen. Het juryrapport roemt de hoge kwaliteit van zijn onderwijsinspanningen, en met name zijn gedrevenheid. Met succes past hij, aldus de jury, zijn didactische principes toe: zorg voor helderheid, betrek de actualiteit in je college, creëer meerwaarde e.a.; zijn studenten dragen hem op handen. Sinds kort is dr. Jan Pelle overigens wethouder in Roosendaal.

Mw. A.M.C. (Annemarie) van Rossum (1973), winnaar van de onderzoeksprijs, is een bijzonder getalenteerd onderzoekster. Onlangs promoveerde zij aan de Medische Faculteit cum laude op een studie naar de behandeling van HIV-besmette kinderen. De afgelopen jaren heeft ze diverse onderzoeksprojecten uitgevoerd op gebied van besmetting, behandeling en preventie van AIDS bij kinderen; haar artikelen zijn gepubliceerd in (internationale) toptijdschriften op dit terrein. Ze heeft, aldus de jury, haar onderzoek op voorbeeldige wijze gecombineerd met de klinische zorg voor deze kinderen, getuige mede de uitstekende behandelingsresultaten. Mevrouw Van Rossum is momenteel in opleiding voor kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis; ze zal haar wetenschappelijke carrière op gebied van infectieziekten/immunologie zeker voortzetten.

Tijdens de feestelijke uitreiking zal als gastspreker optreden prof.dr. Peter Nijkamp, hoogleraar economie aan de VU Amsterdam en per
1 juni aanstaande bestuursvoorzitter van de Stichting NWO. In zijn toespraak Om de kwaliteit van de wetenschap zal hij de noodzaak van fundamenteel onderzoek in onze kenniseconomie, de investering daarin met publiek en privaat kapitaal en het belang van internationale positionering aan de orde stellen.

Het programma, waarin ook de winnaars zich presenteren, vindt plaats in de Forumzaal op de Woudesteincampus en begint om 15.30 uur. Rond 17.00 uur is de prijsuitreiking.

Noot voor de pers
De teksten van professor Nijkamp en van de winnaars zijn beschikbaar bij Ger Lugtenberg, tel. (010) 408 1775, of Ton Molendijk, pedel van de universiteit , via e-mail: pedel@daz.eur.nl

INLINE]