Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 15-05-2002 Persberichten district Lekstroom, 10.10 uur

Politie start campagne tegen rijden zonder helm

NIEUWEGEIN Op dinsdag 21 mei start in Nieuwegein een verkeersveiligheidscampagne onder het motto: Beter je haar, dan je hoofd in de war. De campagne wordt gevoerd tegen bromfietsbestuurders die zonder helm op het hoofd een bromfiets besturen. De campagne zal een half jaar duren. Aan de campagne nemen deel: het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht (R.O.V.), de gemeente Nieuwegein, het Bureau Verkeer Onder Controle (B.V.O.C.) van de Politie Regio Utrecht en de wijkpolitie van district Lekstroom in Nieuwegein.

Start actie
Het startschot voor de campagne wordt op dinsdag 21 mei gegeven bij het Gildevaart College aan de Dassenweide in Nieuwegein. Vanaf 08.00 uur zullen bromfietsbestuurders die met helm hun bromfiets besturen op een positieve wijze benaderd worden, terwijl bestuurders van bromfietsen die zonder helm rijden op een ludieke wijze negatief die dag in de belangstelling zullen staan. Bij deze startactie zullen de leerlingen van het Gildevaart College betrokken worden en zullen de organisaties die de campagne voeren aanwezig zijn.

Doelstelling
De doelstelling van de campagne is dan ook om de verkeersveiligheid te verhogen door de jongeren bewust te maken van de draagplicht van een deugdelijke helm.

Waarom deze campagne?
Het gebruik van een deugdelijke bromfietshelm is van levensbelang. Veel jongeren zien de noodzaak van het dragen van een helm niet in. Vreemd genoeg staan ze wel stil bij het feit dat het normaal is dat bijvoorbeeld Formule I coureurs, motorracers, wielrenners etc. wel een helm op het hoofd hebben.

Vreemde vergelijking?
Toch niet als men bedenkt dat de bromfiets waar door de jongeren op wordt gereden niet altijd voldoet aan de wettelijke eisen. Hierdoor wordt met een bromfiets vaak met een veel hogere (niet toegestane) snelheid over de weg gereden. De bromfiets is vaak niet gebouwd voor het rijden met hoge snelheden tussen het overige verkeer. Remmen kunnen vaak de snelheid niet aan of andere technische gebreken kunnen oorzaak zijn van een ernstig ongeval.
Draagt men bovendien geen deugdelijke helm op het hoofd, dan zal het risico bij een ongeval op ernstig hoofd- , schedel- of hersenletsel toenemen.

Ongevallen in Nieuwegein
In Nieuwegein vonden de afgelopen jaren 66 ongevallen met 16 en 17- jarige bromfietsbestuurders plaats. Bij 28 ongevallen liep de bestuurder letsel op en in één geval verloor de bromfietsbestuurder het leven. Oorzaken van de ongevallen waren o.a.: geen voorrang c.q. doorgang verlenen, niet rechts rijden, onvoorzichtig oversteken, foutief een bocht nemen, onvoldoende afstand houden, slippen en de macht over het stuur verliezen.

Kop-staart aanrijding

NIEUWEGEIN Op dinsdag 14 mei vond een kop-staart aanrijding tussen drie auto`s plaats.

Rond 15.10 uur reed een 23-jarige automobilist uit Utrecht over de Noordstedeweg, komende uit de richting van de Herenstraat. Voor hem reed een 44-jarige automobilist uit Nieuwegein en daarvoor een 41-jarige automobilist uit Nieuwegein. De Utrechter zag te laat dat de voor hem rijdende auto`s net optrokken en hij botste tegen de auto van de 44-jarige automobilist, die op zijn beurt op de auto van de 41-jarige automobilist werd gedrukt.

De 41-jarige automobilist klaagde over pijn in zijn nek. Dezelfde klachten had een 21-jarige vrouw uit Tilburg die bij de 44-jarige Nieuwegeiner in de auto zat. Beiden zijn door personeel van de ambulance onderzocht, maar hoefden niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. Twee auto`s moesten worden weggesleept.

Parkeergeld graag!

IJSSELSTEIN Op dinsdag 14 mei kregen controlerende politiemensen het verzoek van een werknemer van een bedrijf om parkeergeld te betalen.

Rond 15.20 uur waren drie politiemensen bezig met een snelheidscontrole op de Zomerweg. Zij hadden hun auto daartoe voor het pand van een bedrijf geparkeerd. Op het moment dat zij de controle beëindigden en wilde wegrijden, kwam een werknemer van het bedrijf naar hen toe. De man verzocht hen parkeergeld te betalen.

Aanvankelijk dachten de politiemensen dat de man een grapje maakte en antwoordden dat hij maar een rekening moest sturen. De man meende het echter wel en wond zich zienderogen op: `Het was eigen terrein en de politie mocht daar niet parkeren`. De politiemensen maakten hem duidelijk dat het wel was toegestaan daar te parkeren. De partijen bleven het daarover oneens, waarna de politiemensen vertrokken, de man zonder parkeergeld achterlatend.

Bromfietser aangereden

VIANEN Op dinsdag 14 mei is een bromfietser door de bestuurder van een bestelbus aangereden. Hij liep daarbij licht letsel op.

Rond 17.30 uur reed een 22-jarige man uit Vianen met zijn bromfiets over het fietspad van de Burgemeester Jonkheer Hoeufflaan, komende uit de richting van het Clarissenhof. Gekomen bij de kruising met de Wilhelminastraat wilde hij rechtdoor rijden. De bestuurder van een witte bestelbus die over dezelfde weg reed en eveneens uit de richting van de Clarissenhof kwam, sloeg bij de Wilhelminastraat rechtsaf. Daarbij liet hij de bromfietser niet voorgaan, met een aanrijding tot gevolg. Door het ongeval kwam de bromfietser ten val. De bestuurder van de witte bestelbus reed na het ongeval door.

De bromfietser is met verwondingen aan zijn handen per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht. Hij mocht na behandeling naar huis. De politie stelt een onderzoek in naar de bestuurder van de bestelbus.