Provincie Limburg

Provincie zoekt opvangplaatsen asielzoekers

Regionale opvang 2250 asielzoekers voor 2006

De Provincie Limburg heeft zoekgebieden vastgesteld waarbinnen nieuwe asielzoekersecentra moeten komen. In totaal moeten de gemeenten 2.250 extra structurele opvangplaatsen voor asielzoekers in Limburg realiseren. Op dit moment heeft Limburg circa 2.000 structurele opvangplaatsen. Op advies van het Bestuurlijk Overleg Bouwen en Wonen is besloten dat regio's de vrijheid krijgen om de problematiek in overleg met buurregio`s aan te pakken. Het is de bedoeling dat gemeenten op 1 oktober hun inventarisaties naar locaties hebben afgerond.

In de vastgestelde nota wordt voorgesteld als zoekgebieden te benoemen de gebieden die in het POL (Provinciaal Omgevingsplan) het kwaliteitsprofiel `stedelijke dynamiek` hebben gekregen. Daarbinnen worden vooral de centrumgemeenten aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Het gaat om de stadsregio`s Venlo, Weert-Nederweert, Roermond, Sittard-Geleen/Stein/Beek, Parkstad Limburg en Zuidelijk Maasdal, alsmede Venray. Aanvullend wordt voorgesteld om de mogelijkheden te benutten in behoudenswaardige, leegstaande of leegkomende complexen, voorzover ze gelegen zijn in kernen van een zekere regionale schaal. Het betreft dan de kernen Valkenburg, Vaals, Gulpen, Echt, Heythuysen, Helden, Horst en Gennep. De te realiseren taakstelling betreft 2250 opvangplaatsen. Gedeputeerde Staten willen deze provinciebreed over de regio's spreiden die op het gebied van volkshuisvesting reeds samenwerken aan de totstandkoming van de Regionale Volkshuisvestingsplannen (RVP regio`s). De taakstelling voor deze regio`s is afhankelijk van de reeds gerealiseerde structurele opvangplaatsen binnen die regio`s. GS verzoeken de centrumgemeenten van deze regio`s dringend om op korte termijn locaties te inventariseren.

Vanaf dit jaar hebben de provincies een licht structurerende rol bij de vestiging van structurele centra voor de huisvesting van asielzoekers. Provincies moeten zoekruimten of gebieden aangeven, waarbinnen de gemeenten en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) locaties kunnen zoeken voor de vestiging van deze centra. Bovendien moet de provincie de taakstelling verdelen over de regio`s. Ook wordt van de provincies verwacht dat ze in voorkomende gevallen een bemiddelende rol spelen tussen de betrokken partijen. 15-5-2002 10:13