Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/059

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

15 mei 2002

Nr. 02/059

Jury Joke Smit-prijs benoemd

In november van dit jaar wordt voor de negende maal de Joke Smit-prijs, de tweejaarlijkse regeringsprijs op emancipatiegebied, uitgereikt. De prijs, een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk, is bestemd voor een persoon of organisatie die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de jury benoemd, die bestaat uit de volgende personen:

drs. G.J. Cerfontaine, president-directeur Schiphol Group (voorzitter) F. Elatik, lid van de PvdA-gemeenteraadsfractie in Amsterdam mr. I. Opstelten, burgemeester van Rotterdam
drs. S. Stuiveling, president Algemene Rekenkamer A.G.P. de Vries, directeur Stichting Ideële Reclame SIRE.

De regeringsprijs voor emancipatie is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit. Met de prijs onderstreept de regering de betekenis van de emancipatie voor de Nederlandse samenleving en geeft ze het belang aan van het emancipatiebeleid als onderdeel van het algemene regeringsbeleid.

In 1986 ging de eerste Joke Smit-prijs naar de Stichtingen Tegen Haar Wil in Groningen en Amsterdam en de Stichting Seksueel geweld in Utrecht. Latere prijswinnaars waren onder andere het Clara Wichmann Instituut, Mama Cash, het feministisch maandblad Opzij en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV).

De coördinerend bewindspersoon voor het emancipatiebeleid zal de prijs op voordracht van de jury op 18 november 2002 uitreiken.

Voorstellen voor kandidaten voor de prijs kunnen schriftelijk worden ingediend vòòr 6 september 2002. Het adres is: Jury Joke Smit-prijs, p/a Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, directie Coördinatie Emancipatiebeleid, t.a.v. mw. I.E.C. Blans, postbus 90801, 2509 LV Den Haag, of per email: iblans@minszw.nl.


---

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een brochure uitgebracht met informatie over de Joke Smit-prijs 2002. Deze is te verkrijgen bij het ministerie, telefoon 0800-9051 (gratis) of te vinden op de internetsite: www.szw.nl.