Apple Benelux

Apple introduceert Xserve, een rack-mountable1U-server

Nieuwe server voor multiprocessing, grote opslagcapaciteit en snelle netwerkverbindingen

Bunnik, 15 mei 2002 - Apple introduceert vandaag Xserve, een krachtige `rack-mountable' 1U-server met het legendarische gebruiksgemak van Apple, waardoor zowel de configuratie als het beheer op afstand heel eenvoudig zijn. Deze server is de perfecte aanvulling op de op UNIX gebaseerde Mac OS X Server-programmatuur van Apple en is bij uitstek geschikt voor bedrijven, universiteiten en onderwijsinstellingen.

Xserve is een uitermate krachtige server in een compacte 1U-rekmontage en komt in twee uitvoeringen op de markt. Het high-end model is uitgerust met twee PowerPC G4-processors van 1 GHz, met elk een DDR (Double Data Rate) L3-cache geheugen van 2 MB. Bovendien is Xserve de eerste 1U-server die gebruikmaakt van DDR SDRAM-geheugen, dat kan worden uitgebreid tot 2 GB. Xserve biedt een immense opslagcapaciteit tot 480 GB op vier "hot-pluggable" ATA/100 Apple schijfeenheden en de allerbeste netwerkmogelijkheden met standaard twee Gigabit Ethernet-poorten.

Bij Xserve wordt een Mac OS X Server-licentie voor een onbeperkt aantal gebruikers geleverd. Daardoor is deze server ideaal voor bestands- en afdrukvoorzieningen, videostreaming, databaseprogramma's, calculatieclustering en web- en mailservices.

"Xserve komt er op vraag van onze klanten", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Xserve is heel eenvoudig te installeren en kan moeiteloos worden geïntegreerd in bestaande netwerken. Bovendien wordt Xserve standaard geleverd met een licentie voor een onbeperkt aantal gebruikers, zonder dat daaraan extra kosten zijn verbonden. Hierdoor is Xserve ook nog eens een uiterst voordelige server met de stabiliteit van UNIX."

"Toen we Xserve zagen, waren we direct verkocht. We gaan voor het einde van het jaar veertig nieuwe servers implementeren en Xserve is gewoon de perfecte server voor onze creatieve en mediaproducties op locatie", aldus Joe Shannon, CTO van Clear Channel Worldwide. "Clear Channel is wereldwijd leider op het vlak van reclame op locatie, radio-uitzendingen en live amusement, en met Xserve kunnen we voldoen aan onze gecompliceerde netwerkvereisten."

"De krachtige, nieuwe Xserve-werkgroepserver van Apple vormt in combinatie met de op UNIX gebaseerde Mac OS X Server-programmatuur van Apple een uitstekend platform voor Oracle9i Database", aldus Michael Rocha, senior vice president Product Services and Platform Technologies van Oracle Corp. "Als we Oracle9i Real Application Clusters, de toonaangevende technologie voor databaseclustering van Oracle, op de Xserve gebruiken, beschikken we over een uitstekende bedrijfsoplossing voor onze gezamenlijke klanten en kunnen we nieuwe mogelijkheden scheppen voor beide bedrijven."

Xserve is ideaal voor programma's met een hoge I/O-doorvoer, zoals voor de verwerking van digitaal videomateriaal, digitaal beeldmateriaal met een hoge resolutie en omvangrijke wetenschappelijke gegevensreeksen. Qua capaciteit en prestaties evenaart Xserve de duurdere servers van bedrijven zoals Dell, HP, IBM en Sun. Zo biedt Xserve zeer snelle netwerkverbindingen, 15 gigaflop aan rekenkracht en bijna een halve terabyte aan "hot-pluggable" opslagcapaciteit. Met vier onafhankelijke ATA/100-schijfeenheden biedt Xserve bijna twee keer zoveel opslagcapaciteit als andere 1U-servers, die bovendien gebruikmaken van duurdere Ultra3 SCSI-schijfeenheden.

Xserve biedt diverse nieuwe mogelijkheden om de configuratie en het beheer op afstand nog eenvoudiger te maken. Zo kunnen beheerders met behulp van Server Admin, een krachtig nieuw hulpprogramma voor de bewaking van diensten en beheer op afstand, alle belangrijke Mac OS X Server-netwerkdiensten eenvoudig op afstand configureren en beheren. En met Server Monitor, een krachtig, nieuw hulpprogramma voor het beheer van apparatuur, kunnen systeembeheerders op afstand een of meerdere servers bewaken, direct een gedetailleerd overzicht van subsystemen opvragen, rapporten genereren en systeemwaarschuwingen ontvangen via voor tekst geschikte e-mailprogramma's, piepers, GSM's of PDA's.

Apple biedt bovendien uitstekende service- en
ondersteuningsprogramma's, kits met serviceonderdelen van AppleCare en het AppleCare Professional SupportLine & Tools-programma.

Andere Xserve-voorzieningen zijn:
o één of twee 1-GHz PowerPC G4-processors;
o 2 MB DDR L3-cache geheugen per processor;
o drie PCI-sleuven waarvan twee 64-bits, 66-MHz PCI-sleuven voor supersnelle I/O (de snelste op een Mac tot nu toe); o tot 2 GB supersnel DDR-geheugen met een snelheid van 266 MHz (het eerste DDR-hoofdgeheugen op een Mac);
o softwarematige RAID-mirroring voor de bescherming van belangrijke gegevens en RAID-striping voor verbeterde prestaties; o een VGA-videokaart die ondersteuning biedt voor opstarten zonder beeldscherm en waarop eenvoudig standaard-multiplatformapparatuur kan worden aangesloten;
o een optionele AGP 4x-videokaart voor het aansluiten van een beeldscherm, toetsenbord en muis voor "Mac-in-een-rek"-oplossingen; o drie 400-Mbps FireWire-poorten: twee aan de achterzijde en een aan de voorzijde voor snelle toegang;
o twee USB-poorten, één DB-9 seriële consolepoort en een optionele Ultra3 SCSI-kaart voor aansluiting van externe back-up- en opslagapparatuur;
o een optionele Fiber Gigabit Ethernet-adapter; o Mac OS X Server-programmatuur, met onder andere QuickTime Streaming Server, WebObjects en de meest recente verbeteringen uit de Open Source-gemeenschap zoals Apache, Samba, PHP, MySQL en Tomcat; o "native" ondersteuning voor AFP via TCP/IP, SMB/CIFS, FTP en NFS voor eenvoudige integratie in bestaande Mac-, UNIX- en Windows-netwerken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Xserve is vanaf eind juni 2002 leverbaar. Klanten kunnen Xserve vanaf vandaag al bestellen via de Apple Store
(www.apple.com/belgiumflstore). Xserve is leverbaar in twee standaardconfiguraties. Daarnaast kunnen klanten een volledig op hun wensen toegesneden maatwerkversie bestellen. De twee standaardconfiguraties zijn:

o één 1-GHz PowerPC G4-processor, 256 MB DDR RAM, 60-GB ATA/100 Apple schijfeenheid, twee Gigabit Ethernet-connectors, cd-romspeler en Mac OS X Server met een licentie voor een onbeperkt aantal clients voor een adviesprijs van 3.599 euro (exclusief BTW)*;

o twee 1-GHz PowerPC G4-processors, 512 MB DDR RAM, 60-GB ATA/100 Apple schijfeenheid, twee Gigabit Ethernet-connectors, cd-romspeler en Mac OS X Server met een licentie voor een onbeperkt aantal clients voor een adviesprijs van 4.799 euro (exclusief BTW)*.

Apple geeft vandaag ook een voorproefje van het nieuwe, supersnelle Apple RAID-opslagproduct met 2-Gb Fiber Channel (industriestandaard). Dit product komt later dit jaar op de markt.

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo en Macintosh zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr