Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

14-daagse zelfkleververkoop van het Rode Kruis brengt recordbedrag van 2,3 miljoen euro op

Rode Kruis-Vlaanderen sluit zijn jaarlijkse 14-daagse campagne af met een opbrengst van 2,3 miljoen euro. De rodekruisvrijwilligers verkochten dit jaar in totaal 460.167 zelfklevers aan de bevolking. De telling is gebaseerd op 95 % van de rodekruisafdelingen.

Deze opbrengst is het beste resultaat dat het Rode Kruis ooit behaalde met de zelfkleververkoop. In vergelijking met vorig jaar is dit een stijging van 4,3 %. "Wij zijn natuurlijk heel tevreden en beschouwen dit als een blijk van vertrouwen van de bevolking", zegt Luc De Groote, departementshoofd Communicatie van Rode Kruis-Vlaanderen. Het bevestigt een recent marktonderzoek waarin 74 % van de ondervraagden verklaart het Rode Kruis te steunen. Uit het onderzoek blijkt dat het Rode Kruis vertrouwen wekt en door het publiek wordt ervaren als goed georganiseerd, deskundig, neutraal, jong en efficiënt. Minder duidelijk voor het publiek is blijkbaar dat het Rode Kruis een privé-organisatie is."

Het Rode Kruis is een privé-organisatie die steun krijgt van het bedrijfsleven en de overheid maar dit is onvoldoende om zijn werking te kunnen financieren. De steun van de bevolking is dus onontbeerlijk voor de organisatie. Op die manier is het Rode Kruis niet afhankelijk van 1 inkomstenbron en kan het steeds werken volgens zijn principes van neutraliteit en onpartijdigheid.

De opbrengst van de 14-daagse campagne gaat zoals elk jaar naar de opleiding van de vrijwilligers en de plaatselijke hulpacties voor de bevolking. Rodekruisafdelingen kunnen hiermee bijvoorbeeld nieuw materiaal aankopen zoals tenten en verzorgingsproducten voor de eerstehulpposten, didactisch materiaal voor de eerstehulpcursussen, communicatieapparatuur voor de hulpverlening bij rampen enz. Dat de inzet van de 14.000 rodekruisvrijwilligers nodig is en blijft, blijkt uit enkele cijfers van de werking van vorig jaar. In 2001 deden de vrijwilligers in Vlaanderen 12.459 preventieve hulpacties en organiseerden 70 vrijwilligersgroepen sociale activiteiten in tehuizen en thuissituaties. Zij deden ook 24 interventies om hulp te bieden bij rampen, verleenden tijdens 18 interventies psychosociale hulp, leerden 12.874 volwassenen en 4936 jongeren eerste hulp verlenen, leenden boeken uit in 111 ziekenhuizen en instellingen...

Brussel, 15 mei 2002