Gemeente Almelo

Stroomuitval in delen van Almelo

Persbericht 15 mei 14.15 uur

Rond het middaguur is in een deel van Almelo de stroom uitgevallen. Bij het bedrijf Urenco is een 10 KVA station ontploft, dit station staat los van de bedrijfsvoering van Urenco. Tevens is er in de Werfstraat sprake van een kabelbreuk. Het oostelijk deel en de binnenstad van Almelo hebben hierdoor geen stroom. Het gaat hierbij om de gebieden: Nieuwland - De Riet, het oostelijk deel binnenstad, (Hofkamp en Bornsestraat).

Energiebedrijven Cogas en Essent werken met spoed aan een oplossing om stroomvoorziening weer op gang te krijgen. De verwachting is dat in de loop van de middag de stroomvoorziening in heel Almelo hersteld is.

In verband met de 2e kamerverkiezingen zijn maatregelen genomen om het stemmen in alle 11 getroffen stembureaus (van de totaal 33) mogelijk te houden. Hiervoor zijn de stemmachines voorzien van noodaccus. Om 13.05 uur is de eerste noodaccu geplaatst. Alle getroffen stembureaus functioneerden om 13.35 uur weer.

De stemmachines die Almelo gebruikt zijn, zijn voorbereid op een eventuele stroomuitval. De uitgebrachte stemmen worden direct geregistreerd en opgeslagen en gaan bij stroomuitval niet verloren.

Bij herstart van stemmachines verschijnen in de displays instructies hoe medewerkers machines weer moeten opstarten. Vanuit het gemeentelijk coördinatiepunt verkiezingen, zijn de instructies ook telefonisch doorgegeven aan de getroffen stembureaus.