Microsoft introduceert Software Development Kit voor Visio 2002

Development kit geeft ontwikkelaars beschikking over de kracht van het Visio diagramplatform

Schiphol-Rijk, 15 mei 2002 - De Software Development Kit (SDK) voor de teken- en diagramsoftware Microsoft Visio 2002 is vanaf heden beschikbaar. Deze gratis toolkit is on-line verkrijgbaar op de MSDN ontwikkelsite en biedt gereedschappen en informatie om ontwikkelaars te helpen optimaal gebruik te maken van het uitbreidbare Visio-ontwikkelplatform.

"Visio kent een lange geschiedenis als ontwikkelplatform", zegt Lori Pearce, algemeen manager van Microsoft Visio. "Ontwikkelaars die net waren begonnen met Visio werden vaak afgeremd door een gebrek aan informatie en voorbeelden. Maar met de nieuwe Visio 2002 SDK hebben zowel beginnende als gevorderde programmeurs direct toegang tot alles wat ze nodig hebben - van documentatie en gereedschappen tot codevoorbeelden en bibliotheken - op een enkele locatie."

Ontwikkelaars profiteren van XML in hun Visio-oplossingen Met de SDK wordt een vernieuwde referentie meegeleverd, die documentatie bevat over het Visio XML-bestandsformaat en de 'Save as Web' applicatie-programmeerinterface (API). Nieuw in Visio Standaard 2002 en Visio Professional 2002 is een alternatief XML-bestandsformaat. Hiermee kunnen ontwikkelaars zowel XML-data uit Visio-diagrammen extraheren als Visio-diagrammen in XML creëren en veranderen. Volgens hetzelfde mechanisme kunnen ontwikkelaars door middel van de Save as Web API automatisch webpagina's vanuit Visio genereren.

Het XML-formaat van Visio stelt ontwikkelaars in staat om alle voordelen van Visio als ontwikkelplatform te kunnen gebruiken. Via het door Microsoft uitgebreid gedocumenteerde Visio XML-schema kunnen ontwikkelaars Visio-afbeeldingen veel effectiever dan voorheen met zakelijke gegevens integreren.

Essentiële tools en codevoorbeelden op een enkele locatie De SDK biedt eveneens gereedschappen om ontwikkelaars te helpen hun Visio-oplossingen te beheren, waaronder de Visio Event Monitor, de Persistent Events-tool en het Print ShapeSheet-gereedschap. Hiermee kunnen ontwikkelaars bepaalde 'events' binnen hun Visio-oplossingen in de gaten houden en hun eigen diagramvormen documenteren.

Eveneens aanwezig in de toolkit is een uitgebreide verzameling codevoorbeelden om ontwikkelaars die nieuw zijn met Visio, op weg te helpen. Met de Code Librarian Viewer kunnen zij bladeren door of zoeken naar herbruikbare procedures (codefragmenten) in de Visio 2002-database. Hiermee zijn allerlei standaard automatiseringstaken van Visio te gebruiken, zoals het gebruik van connectors, het modelleren van vormen en het werken met op maat gemaakte eigenschappen (properties) van vormen.

Voortbouwend op het Visio-platform
Visio 2002 biedt ontwikkelaars grote flexibiliteit in het creëren van op maat gemaakte Visio-applicaties. Behalve over het nieuwe XML-formaat beschikt Visio 2002 over:


· Verbeterd objectmodel. Ruim negentig nieuwe Automation-eigenschappen en -methoden bieden toegang tot meer diagramgegevens in Visio.
· Ondersteuning van COM add-ins. Visio 2002 stelt ontwikkelaars in staat om de functionaliteit van Visio uit te breiden door Component Object Model (COM) add-ins toe te voegen.
· Digitale handtekeningen voor VBA-projecten. Ontwikkelaars kunnen de functionaliteit van Visio 2002 ook uitbreiden met Visual Basic for Applications (VBA) 6.3. De Microsoft Authenticode-technologie stelt hen in staat om de VBA-projecten in hun oplossingen digitaal te ondertekenen. Daartoe wordt gebruikt gemaakt van een digitaal certificaat, dat de ontwikkelaar als een 'trusted source' identificeert. Indien een ondertekend project is gewijzigd, heeft de gebruiker de mogelijkheid om de macro's in een Visio-document uit te schakelen.
Verkrijgbaarheid van de Visio SDK
De Visio SDK kan worden gedownload op het volgende adres: http://msdn.microsoft.com/downloads/default.asp?URL=/downloads/sample.asp?url=/msdn-files/027/001/894/msdncompositedoc.xml.

Proefversie Visio Professional 2002
Wie belangstelling heeft voor een gratis 30-dagen proefversie van Visio Professional 2002, kan deze via het volgende adres verkrijgen: http://www.eu.microsoft.com/netherlands/office/visio/trial.asp

De proefversie van Visio Professional 2002 via Runaware vereist geen download of installatie en kan derhalve probleemloos bekeken worden. Meer informatie over 'download-loze' evaluatieversies via Runaware is te vinden op adres http://www.runaware.com/.

Algemene Visio informatie is te vinden op http://www.microsoft.nl/visio

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.



Ingezonden persbericht