Nationaal Dubo Centrum

woensdag 15 mei 2002

Breed werkende architecten kans voor duurzaam ontwerpen

BNA heeft het project BWA (Breed Werkende Architectenbureaus) opgestart om de architect in de markt te profileren als leverancier van ontwerp- en advieswerk op een breed terrein. Dit project biedt kansen voor duurzaam ontwerpen, aangezien bij deze manier van werken de architect in een vroeg stadium van het proces raakt betrokken.

Uit eerdere verkenningen van de BNA over de mogelijkheden tot marktverruiming voor architectenbureaus blijkt dat architecten weliswaar bredere diensten dan alleen het ontwerp kunnen bieden, maar dat dit onvoldoende door de markt wordt herkend of erkend. Met name zijn architecten geschikte opdrachtnemers voor projecten waarbij meer komt kijken dan alleen het ontwerpen. Veel grote en middelgrote architectenbureaus hebben namelijk de kennis en vaardigheden in huis om in het bouwproces van initiatief, bouwvoorbereiding, bouwbegeleiding tot en met beheer actief te zijn. Maar bij initiatief, haalbaarheidsonderzoek en het opstellen van het programma van eisen wordt slechts in 15 tot 25 % van de projecten een architectenbureau ingehuurd. Voor het ontwerp van projecten van enige omvang wordt in 80 tot 90% van de gevallen een architect ingeschakeld. Voor het bestek en de bouwvoorbereidingstekeningen is dit 70 tot 80%, voor begroting en directievoering 40 tot 50 %. Voor algemene huisvestingsadviezen, werkzaamheden in de beheersfasen, onderzoek en ontwikkelingswerk zijn geen gegevens over de markt beschikbaar, maar ongetwijfeld liggen ook hier mogelijkheden.

Bij duurzaam ontwerpen is het belang dat een architect in het vroegste stadium (de initiatieffase) bij een project wordt betrokken. Doordat het project BWA de architect ondermeer ook een adviserende rol willen geven bij de initiatieffase, sluit dit aan bij de rol van de duurzaam ontwerpende architect. Duurzaam ontwerpen begint namelijk met het opstellen van een visie - samen met de opdrachtgever - op de behoefte aan huisvesting of infrastructuur en op de mogelijkheden die daarin voorzien. Deze stap omvat de primaire keuze tussen bouwen of niet bouwen, waarbij bijvoorbeeld renoveren of aanpassen van bestaande bouw als duurzaam alternatief kan worden onderzocht. Daarnaast omvat duurzaam ontwerpen een duurzaam concept voor de gebruiks- en onderhoudsfase.

In juni worden een aantal workshops gehouden. De workshops in juni (18 en 26 juni) zijn bedoeld voor BNA-leden. Belangstellenden die lid zijn van de bond kunnen zich aanmelden. Meer informatie over dit project is op de website van BNA te vinden.