Nationaal Dubo Centrum

woensdag 15 mei 2002

Nieuw dakconcept voor PV in Alkmaarse woonwijk

Bij de ontwikkeling van PV-cellen wordt nogal eens aan de montage van de systemen voorbijgegaan. Een nieuw ontwikkeld dakconcept moet dit voorkomen, dat momenteel op 152 woningen in het HAL-gebied wordt toegepast.

Eén van de projectontwikkelaars van de Vinex-locatie 'Stad van de Zon' in de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk (HAL-gebied) is erin geslaagd om de bouwkundige PV-voorzieningen zodanig te ontwikkelen dat de meerkosten binnen acceptabele grenzen blijven. Hiervoor ontwikkelde dit bedrijf een speciaal geproduceerde dakdoos die momenteel op 152 woningen in het HAL-gebied wordt toegepast, waarbij de dakconstructie geen aanpassing behoeft. De dakdozen ofwel segmenten zijn van binnen naar buiten opgebouwd uit houtspaanderplaat dat aan de binnenzijde is voorzien van een hygrodiode folie. Deze folie heeft de bijzondere eigenschap dat het ingesloten vocht kan opnemen en bij een relatief lage luchtvochtigheid weer kan afnemen. Deze folie zit op de sporen bevestigd. De ruimte tussen de sporen wordt volledig gevuld met glaswol. Hierop komt weer een houtspaanderplaat die vervolgens wordt afgewerkt met de waterkerende volledig verkleefde epdm-folie. Daarmee is dus de dakdoos helemaal water- en dampdicht. Tot slot wordt een speciaal hiervoor ontwikkeld universeel profielsysteem bevestigd waaraan met behulp van clips in principe elk willekeurig pv-systeem kan worden bevestigd. Bij de prefabricage zijn ook al voorzieningen getroffen voor een waterdichte doorvoer van de bekabeling.
De kans dat zich vochtproblemen in de constructie voordoen bij het in Alkmaar toegepaste dakconcept, is minimaal. Een aantal maatregelen, vastgelegd in een protocol, moet dat verhinderen. Zo mogen de dakdozen alleen onder droge omstandigheden worden geproduceerd, wordt alleen kunstmatig teruggedroogd vurenhout gebruikt en mag er bij de producent van de segmenten geen opslag buiten plaats vinden. Een gegarandeerd waterdicht transport naar de bouwplaats en een just-in-time levering moeten voorkomen dat er verder toch nog iets mis kan gaan. Klik hier voor meer informatie over dit systeem.