Gemeente Breda

15-05-2002

Chassépark siert cover jaarboek Architectuur in Nederland

Een detailfoto van één van de vijf woontorens van de architect Xaveer de Geyter gelegen in het Chassépark staat op de cover van deze gerenommeerde uitgave van het Nederlands Architectuur Instituut (NAI). Al eerder prijkte een foto van het bedrijfspand van Lensvelt en het Chassé Theater op de voorkant van het jaarboek Architectuur in Nederland. Een duidelijk signaal dat de Bredase inzet rond kwaliteit van haar ruimtelijke ontwikkeling steeds meer waardering oogst vanuit de diverse vakgroepen.

Compliment
De selectie van de projecten in het Jaarboek 2001 2002 is tot stand gekomen op basis van inzendingen van architectenbureaus, gemeenten en ontwikkelaars. Uit deze voorselectie van 300 inzendingen koos de redactie zestig projecten om te bezoeken, waarvan er uiteindelijk 36 in bovengenoemd Jaarboek zijn opgenomen. Niet alleen heeft de redactie gezocht naar projecten met de hoogste architectonische kwaliteit, ook heeft ze geprobeerd projecten op te nemen die kenmerkend zijn voor de trends die op de Nederlandse nieuwbouwlocaties werden aangetroffen. Het college van B&W beschouwt deze publicatie als een compliment voor de gemeente Breda. Dat wij durven kiezen voor kwaliteit en stedelijke allure wordt nu ook in vakkringen bevestigd.

Woontorens
De parkappartementen van de Belgische architect Xaveer De Geyter zijn ondergebracht in vijf woontorens, gelegen bovenop een parkeergarage, die een verlaagde openbare binnentuin omsluit. Alle ingangen van de woningen liggen aan de binnentuin. De torens zijn dicht bij elkaar geplaatst en hebben een eigen oriëntatie. De onderlinge posities zijn bepaald door factoren als uitzicht, inkijk, bezonning, transparantie en definitie van het binnengebied. In de woontorens zijn appartementen van verschillende grootte te vinden. Dit varieert van een woning per verdieping tot twee en vier woningen per laag. De torens hebben glazen puien van vloer tot plafond met op enkele plaatsen schuifdeuren, zodat de ruimte aan deze gevel omgevormd kan worden tot een tijdelijk balkon. Achter de glazen wand is duidelijk de draagconstructie zichtbaar, die bestaat uit X-vormige kolommen over telkens twee lagen. De gevelbekleding bestaat behalve uit glazen schuifpuien, uit verdiepingshoge donkere stenen panelen en wit metselwerk.

Breda, 15 mei 2002