Gemeente Breda

15-05-2002

Lusten & Lasten Europees voorbeeldproject

Het project Lusten & Lasten in Breda Noordoost is aangemerkt als één van de Europese voorbeeldprojecten voor goede participatie van burgers bij overheidsinitiatieven. Het Verwey-Jonker Instituut uit Utrecht, betrokken bij het samenstellen van een Europese database van projecten, heeft Breda benaderd met het verzoek om met Lusten & Lasten beschikbaar te zijn als voorbeeldproject. De vermelding in de Europese databank, waar grote steden uit heel Europa toegang toe hebben, betekent erkenning van de kwaliteit van de aanpak van het Lusten & Lasten-project.
In heel Nederland zijn in totaal drie projecten opgenomen. Naast het Bredase project is er aandacht voor de Deventer Wijkaanpak en Opgroeien in Rotterdam-Alexander.
Het leefbaarheidsproject is onderdeel van de herstructurering Breda Noordoost, samenwerken aan leefbaarheid.

Lovend
Diverse mensen en organisaties hebben lovend gereageerd op Lusten & Lasten. De visitatie-commissie Grotenstedenbeleid sprak dit voorjaar al haar waardering uit voor de op maat gesneden wijk- en buurtaanpak en het feit dat bewoners ook zelf projecten kunnen voorstellen en uitvoeren.
In de evaluatie door de Katholieke Universiteit Brabant is eind vorig jaar vooral aangedrongen op voortzetting van het project en eind januari van dit jaar heeft minister van Boxtel (Grotesteden- en Integratiebeleid) en tijdens het bezoek aan Breda met name het project Breda Noordoost aangegeven als een project dat navolging verdient. Het project Lusten & Lasten staat in de Praktijk Top 5 van het Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing
(http://www.kenniscentrumgrotesteden.nl)

Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost Lusten & Lasten heeft als doel op korte termijn de woon- en leefomgeving in Breda te verbeteren. De gemeente stelt geld beschikbaar aan bewoners om projecten te financieren. Deze projecten bedenken en kiezen de bewoners zelf kiezen (Lusten) en ze voeren ze ook (Lasten).
Lusten & Lasten is onderdeel van het project 'Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost' en vanuit dit project werken de woningbouwcorporaties, de Stedelijke Woonconsumentenorganisatie Breda en de gemeente gezamenlijk aan het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost. Hieronder vallen alle initiatieven, zowel voor de korte als de lange termijn, om van Noordoost een veiliger en aantrekkelijker woonomgeving te maken.

Breda, 15 mei 2002