Gemeente Alkmaar


15 mei 2002

Connexxion verzorgt OV Taxi in Noord-Holland noord

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Burgemeester en Wethouders van Alkmaar hebben besloten het contract van de OV Taxi voor Noord-Holland noord en de gemeente Alkmaar te gunnen aan Connexxion. Deze gunning is de uitkomst van de Europese aanbesteding van het openbaar vervoer in Noord-Holland noord die de provincie en de gemeente Alkmaar gezamenlijk in het kader van de Wet Personenvervoer 2000 in gang hebben gezet.

Connexxion is bij de beoordeling van de offertes voor de OV Taxi als beste uit de bus gekomen op basis van prijs/kwaliteit verhouding. De kwaliteit van de OV Taxi wordt door de aanbesteding beter. Zo geeft Connexxion een aankomstgarantie voor ritten met bestemmingen waar op tijd komen erg belangrijk is. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de schouwburg, het bijwonen van een bruiloft of begrafenis.

Iedere maand wordt de kwaliteit van de OV Taxi tegen het licht gehouden door de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar. Aandachtspunten zijn stiptheid, het omrijden bij combinatieritten, de uitvoering van de terugbelservice en de afhandeling van klachten. Klantenpanels zorgen er voor dat zij namens de gebruikers direct overleg kunnen voeren met de vervoerder. Connexxion zal met ingang 1 juni 2003 tot 15 december 2008 overeenkomstig de concessie gaan rijden.

Programma van Eisen
Voor de aanbesteding van de OV-Taxi is een programma van eisen opgesteld. Hierover is onder andere advies gevraagd aan de Commissie consumentenorganisaties Noord-Holland noord en het Gehandicaptenoverleg Alkmaar. Ook de gemeenten hebben ingestemd met het programma van eisen. Op basis van dit programma van eisen is een bestek opgesteld. Dit is eind 2001 Europees aanbesteed.

BBA, Connexxion en De Vier Gewesten hebben een offerte ingediend voor de OV-Taxi. De offertes zijn door een beoordelingsteam bestaande uit vertegenwoordigers van de provincie en de gemeente Alkmaar beoordeeld volgens een vooraf vastgestelde beoordelingsprocedure. Beoordeling van de offertes heeft plaatsgevonden op basis van kosten en kwaliteit.

Combinatie aanbesteding OV Taxi en WVG vervoer
Op dit moment hebben de provincie, de gemeente Alkmaar en de samenwerkingsverbanden Noord-Kennemerland en West-Friesland een overeenkomst die de samenwerking regelt voor het vraagafhankelijk vervoer. Deze overeenkomst maakt het mogelijk het vervoer in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG vervoer) en de OV Taxi te combineren.

Door beide systemen te combineren is het voor de vervoerder aantrekkelijk een offerte in te dienen in verband met de schaalvoordelen. De huidige overeenkomst vervalt op 1 juni 2003, omdat er op deze datum een nieuw contract in werking treedt met de vervoerder in het kader van de Europese aanbesteding. Hierdoor moet de overeenkomst tussen de provincie, de gemeente Alkmaar en de samenwerkingsverbanden Noord-Kennemerland en West-Friesland opnieuw worden afgesloten voor de periode van 1 juni 2003 tot 15 december 2008. De inhoud van de overeenkomst blijft ongewijzigd.

Samenwerking provincie Noord-Holland en gemeente Alkmaar De aanbesteding is een gevolg van de afspraak die de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar in juni 2001 hebben gemaakt om de krachten in het openbaar vervoer in Noord-Holland noord te bundelen. Daaronder valt ook de aanbesteding van de OV Taxi. De gemeente Alkmaar is bevoegd voor het openbaar vervoer binnen haar gemeentegrenzen en de provincie Noord-Holland is bevoegd voor het openbaar vervoer in de rest van Noord-Holland noord. De verwachting is dat door de samenwerking bepaalde schaalvoordelen in het aanbod van vervoer zullen optreden. De gemeente en provincie hebben al goede ervaringen opgedaan bij de gezamenlijke aanbesteding van de OV-Taxi in 2000.

OV-bureau
Het is de bedoeling dat rondom de samenwerking één organisatie van gemeente en provincie, een soort OV-bureau, wordt ingericht. Zo ontstaat een één-loket-functie voor de contacten met de reizigers(organisaties), de vervoerder(s) en voor de contacten met de andere overheden in Noord-Holland noord.