Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Brandveiligheid voor senioren

HEEFT U AL EEN ROOKMELDER ?

In geval van brand is de groep zelfstandig wonende ouderen een zeer kwetsbare bevolkingsgroep.
Kwetsbaar, omdat de meeste senioren, zo'n 80 procent, zelfstandig èn alléén woont.
Bij brand moeten zij zich zonder directe hulp van huisgenoten in veiligheid stellen. Senioren zijn in het algemeen even gezond als jonge mensen, maar toch kunnen vitaliteit en mobiliteit enigszins zijn verminderd. Dit kan er uiteraard toe leiden dat senioren bij brand minder goed in staat zijn hun woning te ontvluchten. Het is daarom belangrijk de kans op brand tot een minimum te beperken. Een brand die 's nachts ontstaat krijgt vaak de kans om zich flink uit te breiden: iedereen ligt immers te slapen.
Een ongelukkig vonkje heeft soms maar enkele minuten nodig om uit te groeien tot een flinke brand met een grote rookontwikkeling! Nu denkt u misschien dat u wel door de brandlucht wordt gewekt. Bij de meeste branden komt het reukloze, maar zeer giftige koolmonoxide vrij.

Wanneer er giftige stoffen vrij komen is de kans groot dat u bedwelmd raakt en dus kansloos bent. De feiten spreken boekdelen: niet de vlammenzee, maar de rook veroorzaakt de meeste slachtoffers bij brand!

Wat doet een rookmelder?
Een rookmelder geeft een geluidssignaal af zodra hij rook signaleert. Hij reageert op rook en daarmee indirect op de aanwezigheid van brand.

Een rookmelder heeft dus eigenlijk een dubbele functie: hij signaleert de rook en hij alarmeert door het geven van een geluidssignaal. Van deze dubbelfunctie kan gebruik gemaakt worden door twee of meer rookmelders met elkaar te verbinden. Wanneer één rookmelder (bijvoorbeeld op de benedenverdieping) rook signaleert, gaat of gaan tegelijkertijd de andere rookmelder(s) af. Die andere rookmelders zijn bijvoorbeeld geplaatst in de gang of op de overloop nabij uw slaapkamer, of op de zolder.

Typen rookmelders
Naar de wijze waarop het apparaat de rook waarneemt en omzet in een geluidssignaal, zijn twee typen te onderscheiden:
* de optische rookmelder:
het woord "optisch" heeft betrekking op de manier waarop de rook door het apparaat wordt waargenomen. Dit gebeurt met behulp van een lichtgevoelige cel.

* de ionisatiemelder:
in dit type melder wordt de rook waargenomen met behulp van een kleine radioactieve bron. Deze is zeer zwak en zit bovendien goed opgeborgen (haal het er dus niet uit!).

Bij normaal gebruik en onderhoud hebben beide typen een levensduur van meer dan 10 jaar. Ze kunnen zowel werken op een batterij (9 volt) als op het lichtnet. De batterij moet gemiddeld na één jaar worden vervangen.
Zowel optische als ionisatiemelders zijn voor woningen goed bruikbaar, doch optische melders zijn in de regel iets duurder dan ionisatiemelders.
De ionisatiemelder is te verkrijgen vanaf ongeveer 22,-- en de optische melder vanaf ongeveer 38,--.
De optische melder reageert iets beter op een smeulbrand, die kan ontstaan wanneer een brandende sigaret op de bekleding van een stoel of bank valt.
Dit type brand komt veel voor in woningen. De ionisatiemelder reageert in de regel iets sneller dan de optische melder op een brand met vuurverschijnselen.

TENSLOTTE

Hoe te handelen als het alarm afgaat?

* Als het alarm afgaat en er is geen duidelijk teken van brand of reden voor een vals alarm, breng dan eerst uw (eventuele) medebewoners naar een plaats waar vluchten mogelijk is, vóórdat u op onderzoek uit gaat;

* sluit de deur van de ruimte waar de brandt woedt,
* open geen gesloten deuren die warm aanvoelen; de brand woedt aan de andere kant;

* vermijdt inademen van rook en houdt een doek voor mond en neus; laag bij de vloer is de temperatuur en de concentratie van rook en giftige gassen het laagst

* houdt in het algemeen ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en sluit ze achter u; hiermee voorkomt u verspreiding van giftige rook en snelle branduitbreiding.

Per 1 januari 2003 zal overigens in alle nieuwbouwwoningen verplicht een aantal rookmelders worden aangebracht.
Mocht u op dit moment nog niet over één of meerdere rookmelders in uw woning beschikken, dan hopen we u met dit artikel het belang van een rookmelder duidelijk te hebben gemaakt. Voor de prijs hoeft u het in ieder geval niet te laten!

We bevelen u, en dan met name ook de oudere groep inwoners van onze gemeente, de aanschaf van een rookmelder van harte aan! Brandveiligheid in uw woning is immers van groot belang! Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de brandweer in het gemeentehuis, telefoon (0115)-568356 of 568321. Zij kunnen u ook vertellen waar u de brochure "brandveiligheid in huis" kunt verkrijgen.