Actueel

Voortzetting gebruik huisstijl na verbreking contractuele relatie met reclamebureau is in dit geval niet in strijd met diens auteursrecht
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 15-05-2002

Klaver & Renema heeft als reclamebureau in opdracht van Credo de huisstijl van Credo vernieuwd. Credo heeft alle hiervoor in rekening gebrachte kosten betaald. Na het beëindigen van de relatie tussen partijen, wenst Credo het ontwerp te blijven gebruiken. Klaver & Renema stellen zich op het standpunt dat het gebruik door Credo van het ontwerp in strijd zou zijn met het auteursrecht van Klaver & Renema. De rechter stelt Credo in het gelijk.

Volgens de rechter ligt in de overeenkomst tussen Credo en Klaver & Renema besloten dat Credo gebruik mag blijven maken van het ontwerp. Weliswaar heeft Klaver & Renema aangevoerd dat dit gebruiksrecht (licentie) is beëindigd bij het eindigen van de relatie tussen Credo en Klaver & Renema, maar de rechter volgt Klaver & Renema hierin niet. Volgens de rechter hebben partijen geen afspraken gemaakt over de vraag hoelang de licentie zou bestaan. Volgens de rechter mocht Credo er in de omstandigheden van het geval van uitgaan dat zij op grond van de overeenkomst een altijd durend gebruiksrecht zouden verkrijgen op het ontwerp, waarop Klaver & Renema niet eenzijdig zou kunnen terugkomen. Het door Klaver & Renema gevorderde verbod tot het gebruik van haar ontwerp door Credo is dan ook afgewezen.