Nederlands Huisartsen Genootschap


aanbieding rapport Commissie Modernisering Eerste Lijn

PERSBERICHT

Woensdag 15 mei 2002

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ziet af van officiële aanbieding van het rapport van de commissie Modernisering Eerste Lijn aan minister Borst

De commissie Modernisering Eerste Lijn van ZN, LHV en NHG heeft onder voorzitterschap van prof.dr. T.E.D. van der Grinten een gezamenlijke visie op de modernisering van de eerstelijnsgezondheidszorg geformuleerd. De NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie) en het ministerie van VWS waren aan de commissie verbonden als waarnemer. Vandaag zou het rapport officieel worden aangeboden aan de minister van VWS. Het NHG ziet zich genoodzaakt hiervan af te zien.

Het NHG heeft met genoegen een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het rapport. Ondanks de tijdsdruk is in het eindrapport een aantal lijnen voor toekomstige ontwikkelingen aangegeven die een goed perspectief bieden voor de eerstelijnszorg. Het rapport is voorzien van een aantal punten die in de nabije toekomst nader dienen te worden uitgewerkt.
Het bestuur van het Nederlands Huisartsen Genootschap kan zich vinden in de rapportage van de commissie. Het NHG kan op korte termijn een bijdrage te leveren aan de uitwerking van de punten die in het rapport worden genoemd, waaronder de functionele beschrijving van de medisch generalistische zorg en de intake- of triagefunctie.

Recent heeft de minister aan de Landelijke Huisartsen Vereniging mededeling gedaan over het uitstel van de financiering van de lokale kostencomponent. Het bestuur van het Nederlands Huisartsen Genootschap wil niet treden in de discussie tussen de minister en de LHV. Het NHG-bestuur acht de lokale kostencomponent echter van belang voor de beroepsgroep in het kader van de invoering van de voorstellen van de commissie-Tabaksblat. De door Tabaksblat voorgestelde financieringssystematiek is van belang voor het kwaliteitsbeleid van de beroepsgroep en de gewenste veranderingen in de organisatiestructuur zoals aangegeven in de rapportage van de commissie Modernisering Eerste Lijn. Het NHG heeft zich in een eerdere reactie uitgesproken voor invoering van de door de commissie Tabaksblat voorgestelde systematiek.

Gezien de ontstane situatie met betrekking tot de lokale kostencomponent ziet het bestuur van het NHG zich helaas genoodzaakt af te zien van aanwezigheid bij de officiële aanbieding van het rapport van de commissie aan minister Borst.

Meer informatie: de heer A.E. Timmermans, huisarts / medisch directeur NHG.
Telefoon: 030 - 288 17 00