Klik op de rubriek die u wilt bekijken

2002

Zilveren Nipkowschijf voor Barend & Van Dorp

De Zilveren Nipkowschijf 2002 is toegekend aan ´Barend & Van Dorp, het dagelijkse praatprogramma van RTL4. Het is de eerste keer dat de prijs naar een programma van een commerciële omroep gaat.

De Zilveren Reissmicrofoon 2002 voor het beste radioprogramma gaat naar Spijkers met Koppen, wekelijks radiomagazine van de VARA.

De jury heeft eervolle vermeldingen toegekend aan de dramaserie De Enclave van de VARA, gemaakt door regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen op basis van een scenario van Alma Popeyus en Henk Schutz, een beklemmend portret van wat een drama als dat van Srebrenica met mensen doet, en aan Sjifra Herscheberg, correspondente in Jeruzalem van het Radio 1 Journaal, die grote indruk maakte met haar t uitgebalanceerde berichtgeving over de strijd tussen Israeliers en Palestijnen

De prijzen worden op woensdag 22 mei in Rotterdam uitgereikt tijdens het televisiefestival INPUT 2002. Dan ook worden de juryrapporten op deze site gepubliceerd.

Wilt u zien welke programma's nog meer zijn besproken en wilt u weten wie de juryleden waren, klik dan op de betreffende buttons rechtsboven.

Barend & Van Dorp krijgen hun prijs omdat zij een spraakmakend en vaak controversieel dagelijks programma maken met beide voeten in de actualiteit. Zij doen dit met grote volhardendheid en met een grote mate aan chemie tussen de vaste presentatoren, Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder.

Spijkers met Koppen krijgt de Zilveren Reissmicrofoon omdat het programma al jarenlang met succes een speelse formule koppelt aan intelligente presentatie (de laatste seizoenen door Dolf Jansen) en een losse sfeer, waarbij het tevens een kweekvijver vormt voor actueel cabaret.

De uitreiking van de prijzen zal het laatste optreden zijn van juryvoorziter René de Cocq (Apeldoornse Courant). Hij treedt af vanwege het bereiken van de vut-leeftijd.

Zijn vacature in het bestuur van de Stichting Nipkow wordt vervuld door Paul van Liempt. (Het Parool). Nieuw in het bestuur is Henk van Gelder (freelance), die de om gezondheidsredenen afgetreden Fred van Garderen (Nieuwsblad van het Noorden) opvolgt. Later dit jaar worden met het nog zittende bestuurslid Jan Rensen (freelance) de functies verdeeld
.
Besproken 2002
De jury

Nipkow
Nu en toen
Alle jaren
Alle winnaars
Geschiedenis
Weg mythes
Foto-album

Zoeken


---

De prijsuitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wilt u per e-mail worden geïnformeerd over aanvullingen of veranderingen op deze site, klik dan op de brievenbus om een mailtje te sturen.