Ministerie van Justitie

VN-kindertop

Officiële slottekst van conferentie unaniem goedgekeurd

Met unanimiteit zijn 191 landen is de kindertop in New York tot een gezamenlijke slotverklaring gekomen. Maar onder druk van gastland de Verenigde Staten werden de scherpe kantjes er wel afgevijld.

De slottekst bevat 21 prioriteiten in vier grote blokken: de gezondheid van kinderen, kwaliteit van onderwijs in het bijzonder voor kwetsbare en achtergestelde kinderen, bescherming tegen misbruik, uitbuiting en geweld, en ten slotte, bescherming tegen en opvang bij HIV-besmetting of aids.

In de voorlopige samenvatting van de tekst staat één onderwerp nog als 'hangende' of onbeslist omschreven: de rechten van kinderen. 191 landen hebben het Kinderrechtenverdrag geratificeerd. Slechts twee deden dat niet: Somalië en het gastland van de VN-kindertop, de Verenigde Staten.

De jongeren zelf, die eerder hun eigen consensus hadden bereikt, vragen expliciet naar 'actieve participatie van kinderen' en naar de 'actieve deelname van kinderen aan elk beslissingsniveau'. Hun tekst, onder de titel 'Een wereld geschikt voor ons, munt uit in duidelijkheid en bevat veel concrete voorstellen. In New York waren velen onder de indruk. Een trotse Unicef-directeur Carol Bellamy hoopte dat de kinderen een voorbeeld zouden stellen.

Na moeizame onderhandelingen werd de officiële slottekst van de VN-conferentie unaniem goedgekeurd.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 22-05-2002