Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA rekent op steun sp.a voorstel regionalisering spoor (22/05/02)

De N-VA verheugt zich over het feit dat de SP.A zich, bij monde van Steve Stevaert, schaart achter de regionalisering van het spoor. Blijkbaar komt minister Stevaert nu pas, ná de goedkeuring door de Vlaamse meerderheidspartijen van het onzalige spoorakkoord, tot de vaststelling dat Vlaanderen niet de investeringen kan doen die het nodig heeft.

De N-VA eist dat de Vlaamse meerderheidspartijen gewoonweg consequent nú de N-VA steunen in haar voorstel van bijzondere wet (zie bijlage) voor de regionalisering van het spoor. De regionalisering kan niet opnieuw op de lange baan geschoven worden, in de Kamer ligt reeds een N-VA-voorstel terzake op tafel.

Enkel door een regionalisering kan een doeltreffend Vlaams spoorbeleid tot stand komen, aangepast aan de Vlaamse noden en behoeften. Zo kan eindelijk worden afgestapt van de onzalige 60/40 verdeelsleutel, kan er een objectief investeringsbeleid worden gevoerd, kan geïnvesteerd worden in de verdere spoorontsluiting van de Vlaamse zeehavens en Zaventem...

Uit het antwoord van minister Durant op een schriftelijke vraag van kamerlid Frieda Brepoels (nr. 0496) bleek nogmaals dat de onzinnige 60/40-verdeelsleutel in het nadeel van Vlaanderen speelt:

Vlaanderen telt 64,2 % van de opstappende reizigers, maar heeft maar 59 % van de aangeboden treinkilometers (zoals ook geldt voor de 60/40-verdeling van de investeringen, wordt Brussel buiten beschouwing gelaten). Wallonië daarentegen telt slechts 35,8 % van de opstappende reizigers, maar heeft wel 41 % van de aangeboden trein-km. 62,6 % van de goederen worden in Vlaanderen geladen, 37,4 % in Wallonië.

Met de steun van de Vlaamse meerderheidspartijen en deze van de N-VA is een tweederde meerderheid voor de regionalisering aan Vlaamse kant verzekerd. VLD, SP.A en Agalev moeten vervolgens hun verantwoordelijkheid nemen in de federale regering. De Vlaamse meerderheidspartijen hebben immers steeds met grote stelligheid gezegd dat zij in het federaal parlement dezelfde houding zouden aannemen als in het Vlaams parlement. De N-VA kijkt hoopvol uit naar de daden.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be