CNV BEDRIJVENBOND

CNV: acties afgewend bij chemiebedrijf Sasol Servo

CNV Chemie en energie heeft vanavond alsnog een principeakkoord bereikt over een cao voor Sasol Servo. Onder druk van poortacties en een ultimatum is het bedrijf alsnog overstag gegaan. Daarmee zijn hardere acties van de baan.

Tijdens de cao-onderhandelingen was de looneis een heikel punt, maar vooral de discussie over de pensioenproblematiek verhitte de gemoederen. Volgens Sasol Servo moet de pensioenpremie die de werknemers betalen drastisch omhoog. De werknemers op hun beurt zetten hun vraagtekens bij de berekeningen van de directie.

In de tweejarige cao, waarover vanavond een principeakkoord is bereikt, zijn hierover afspraken gemaakt. De 350 werknemers van het chemiebedrijf uit Delden - een toeleverancier van halffabrikaten voor onder meer de verf-, aardolie-, textiel- en papierindustrie - krijgen per 1 april 2002 een loonsverhoging van 3,25 procent, per 1 oktober 2002 nog eens 0,25 procent en per 1 april 2003 nog eens 3,5 procent.

De pensioenpremie wordt stapsgewijs verhoogd van 7,25 naar 9,25 procent. Verder is afgesproken dat er twee commissies komen: een tijdelijke commissie, bestaande uit werkgevers en werknemers, gaat de pensioenproblematiek analyseren; een vaste or-commissie wordt vanaf nu goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op pensioengebied. CNV-bestuurder Henk Kolkman is tevreden. 'Bij de werknemers is een schreeuwend gebrek aan informatie over hoe het nu zit met de pensioenen. De twee commissies zijn een concrete oplossing om het vertrouwen van de werknemers in de directie te herstellen.' De bond legt het akkoord volgende week dinsdag voor aan de leden.

Houten, 22 mei 2002

Voor nadere inlichtingen:

- Henk Kolkman, cao-onderhandelaar, tel. 06-53706233
- Kees de Vos, CNV-persvoorlichter, tel. 06-22393007
22 mei 02 20:24