Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Mobiliteit managers bij het rijk blijft hoog en opvolgingsbehoefte groeit

22 mei 2002

De mobiliteit binnen de Algemene Bestuursdienst (ABD) was ook in het jaar 2001 hoog. De opvolgingsbehoefte neemt duidelijk toe; de demografische ontwikkelingen binnen de ABD stemmen tot zorg. De doelgroep is in 2001 fors uitgebreid met de toelating van managers in schaal 16 en recent met bepaalde managers in schaal 15, maar nog steeds is meer dan de helft van de ABD-populatie ouder dan 50 jaar. De instroom van buiten het Rijk is in de afgelopen jaren beperkt gebleven tot ongeveer 10 procent. Dit alles zet het opvolgingsvraagstuk van het management in de rijksdienst de komende jaren hoog op de agenda en maakt de aanwas van jong en nieuw talent, afkomstig van binnen en buiten de rijksdienst, noodzakelijk en urgent. Daarnaast zijn andere oplossingen: meer nadruk op een betere managementplanning voor het gehele concern van de rijksdienst en meer strategische inzet van loopbaanontwikkeling. Daarvoor is een aantal stappen gezet in samenwerking met alle ministeries, waaronder het starten van een ABD-kandidatenprogramma en het afstemmen van het (inter)departementale management developmentbeleid. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan de internationale gerichtheid van overheidsmanagers.

Dit staat in het jaarverslag 2001 van Bureau ABD, het management developmentbureau, verantwoordelijk voor het stelselmatig bevorderen van de kwaliteit van het (top)management van het concern Rijk. Het bureau is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Minister De Vries heeft vandaag het ABD Jaarverslag 2001 aan de Tweede Kamer aangeboden.

ABD-managers

De ABD bestond op 31 december 2001 uit 739 managers. Eind 2000 waren dat er 628, waarmee de groei in het tussenliggende jaar uitkwam op bijna 18 procent. Deze groei komt vooral door de toevoeging van de managementfuncties op het directeursniveau van schaal 16. De gemiddelde leeftijd bedraagt 50,7 jaar.

Benoemingen

In 2001 hebben 142 benoemingen plaatsgevonden. Dit aantal is gelijk aan het jaar daarvoor. In 2001 is op het totaal van 660 ABD-functies (het gemiddelde aantal in dat jaar) bijna 22 procent vacant gekomen en weer vervuld. Dit laat zien dat de mobiliteit hoog is gebleven. Een indicator daarvoor is de daling van de gemiddelde verblijfsduur op een ABD-functie van 3,6 jaar in 2000 naar 3,3 jaar in 2001.

Topmanagementgroep

Sinds juli 2000 bestaat er binnen de ABD een topmanagementgroep met een bijzondere rechtspositie. Deze groep bestaat uit alle secretarissen-generaal, (project-)directeuren-generaal, inspecteurs-generaal en enkele hiermee gelijk te stellen functies. Eind 2001 telde de topmanagementgroep 66 leden, waarvan zeven vrouwen. Circa 40 procent van deze topfuncties is in 2001 vacant gekomen. Hiervan zijn er 22 vervuld, de overige zijn nog in procedure. Eind 2001 waren 16 leden ouder dan 55 jaar.

Vrouwen

Het aantal vrouwen in de ABD is opnieuw gegroeid. In absolute zin van 58 naar 76; in procenten van 9 naar 10. Van alle benoemingen in een ABD-functie in 2001 ging het in 18 procent van de gevallen om een vrouw. Deze cijfers geven aanleiding tot voorzichtig optimisme over het aantal vrouwelijke ABD-leden in de toekomst.


---