European Commission

P/02/69

Brussel, 22 mei 2002

9045/02 (Presse 155)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente spanningen tussen India en Pakistan

Het voorzitterschap uit namens de EU zijn grote bezorgdheid over de verslechtering van de Indiaas-Pakistaanse betrekkingen in de voorbije dagen. Recente terroristische aanvallen in Jammu-Kasjmir en de militaire incidenten die zich in de voorbije 48 uur aan de grens hebben voorgedaan, kunnen niet alleen voor de Indiase en de Pakistaanse bevolking, maar ook voor de stabiliteit in de gehele regio, een ernstige bedreiging vormen.

De EU hoopt dat onmiddellijk stappen worden ondernomen om de huidige situatie te verbeteren, en dringt er bij beide partijen op aan het nodige te doen om een spiraal van confrontaties waarvan de gevolgen niet te voorzien zijn, te vermijden. In dit verband wenst de EU te benadrukken dat ons aller gemeenschappelijke vijand het terrorisme is, waar het ook tot uiting komt en tegen wie het ook gericht is.

De Unie dringt er bij de regeringen van New Delhi en van Islamabad op aan alles in het werk te stellen om de spanning te verminderen, als een eerste en noodzakelijke stap op weg naar de hervatting van een vruchtbare dialoog tussen de twee landen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden-en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.