Ingezonden persbericht


2. Symposium Biodiversiteit in de Noordzee

Op woensdag 22 mei, internationale biodiversiteitsdag, organiseerde Stichting De Noordzee een symposium over biodiversiteit in de Noordzee. Tijdens dit symposium gingen wij de discussie aan over hoe de Noordzee er in de toekomst uit zou moeten (of kunnen) zien. Uitgangspunten daarbij waren actuele ontwikkelingen zoals de komst van windturbines, nieuw beleid inzake beschermde gebieden en ecosysteemdoelen, en plannen voor natuurbouw in zee.

Een paar belangrijke resultaten waar de meeste deelnemers het over eens waren willen we alvast noemen:

* Het instellen van beschermde gebieden voor bescherming van de biodiversiteit wordt breed gedragen. Instellen van deze gebieden draagt bij tot verbeteren van de nog immer scheve balans tussen de economische functies en de natuur in zee.

* Door gebrekkige kennis over de functionele relaties binnen het ecosysteem in de Noordzee is het voorspellen van effecten van menselijk ingrijpen op de biodiversiteit erg moeilijk. Monitoring en evaluatie van ingrepen is daarom van groot belang.

* Goede communicatie over biodiversiteit is essentieel om een breed draagvlak te krijgen voor maatregelen welke gericht zijn op behoud en herstel van de Noordzee natuur.

Een uitgebreid verslag van deze dag verschijnt binnenkort op http://www.noordzee.nl/natuur.

Contactpersoon: Wouter Scholten (w.scholten@noordzee.nl)