Nederlandse Kankerbestrijding

Nederlandse Kankerbestrijding start
nieuwe voedingscampagne Speel op gezond

Dertigers houden van groente en fruit,
maar eten niet gezond

Amsterdam, 22 mei 2002 - Driekwart van de jongvolwassenen die dagelijks minder dan 200 gram groente eet is niet van plan deze gewoonte te veranderen. Deze groep is vaak zo druk, dat van gezond eten weinig terecht komt. Van alle dertigers denkt bijna 90% voldoende groente en fruit te eten, terwijl slechts 45% dit werkelijk doet. Daarom start de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF woensdag 22 mei de campagne Speel op gezond, eet volop groente en fruit.

Speel op gezond. Dit is het kernthema van de vernieuwde voedingscampagne van het KWF die vandaag op de Albert Cuyp-markt in Amsterdam start. Het aantal nieuwe gevallen van kanker kan per jaar met 5 tot 10% afnemen als iedereen dagelijks totaal 200 gram groente en twee keer fruit eet. Deze schatting komt neer op 3200 tot 6500 minder nieuwe gevallen van kanker per jaar. Met de campagne nodigt het KWF dit jaar specifiek jonge mensen uit mee te spelen voor een gezonde leefstijl.

Op dit moment overlijden 37.000 mensen per jaar aan kanker. Voeding heeft bij ongeveer eenderde van hen een belangrijke rol gespeeld. Van de Nederlandse jongvolwassenen (25-35 jaar) denkt 86% dagelijks voldoende tot heel veel groente te eten. Slechts 45% eet daadwerkelijk minimaal 200 gram groente, de ook door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid. Voor fruit is dit verschil in denken en doen iets minder groot. Dit blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door bureau Q-rius in opdracht van het KWF.

Opmerkelijk is dat de meeste jongvolwassenen van groente en fruit houden, het belangrijk vinden daar voldoende van te eten en dat ze bekend zijn met de aanbevolen hoeveelheid, terwijl de consumptie toch achterblijft. Slechts 4% vindt groente echt niet lekker; 87% neemt met smaak een stuk fruit. Meer dan de helft van de jongvolwassenen vindt groente over het algemeen duur. Toch zegt het merendeel dat dit geen invloed heeft op de consumptie. Binnen de groep jongvolwassenen vinden dertigers (31-35 jaar) het makkelijker elke dag veel groente en fruit te eten dan de jongere groep (25-30 jaar).

Uit het onderzoek blijk een verschil tussen wat jongvolwassenen belangrijk vinden en wat ze doen als het om gezond eten gaat. Het KWF wil hen met deze campagne stimuleren tot het spelen op gezond: het eten van meer groente en fruit.

Speel op gezond
Krasloten in de vorm van free-cards nodigen uit om op gezond te spelen. Op www.krassenvoorjeleven.nl staan een digitaal kraslot en tips over gezonde voeding. Op 25 mei aanstaande wordt in een aantal grote winkelcentra in het land winkelwagenmuntjes uitgedeeld met dezelfde boodschap. Hiermee hoopt het KWF telkens weer even te herinneren aan de goede dagelijkse gewoonte om op gezond te spelen.

Campagnestart
Vanmiddag van 14.00 tot 15.00 uur wordt de campagne gestart op de Albert Cuyp-markt in Amsterdam met een manshoge groente- en fruitsculptuur in de vorm van een joker. De joker geldt als hoogste troef in een kaartspel. Het is de speelkaart met de meeste waarde en staat symbool voor het meest waardevolle dat je bezit: je eigen leven en je eigen gezondheid. Daarom heeft het KWF de joker gekozen als symbool voor een gezonde leefstijl: speel op gezond, eet volop groente en fruit. TV-kok Rudolph van Veen, bekend van het RTL4-programma Life and Cooking, zal de joker onthullen, zijn eigen favoriete fruitsoort inleggen en vertellen hoe hij op gezond speelt. Het gezicht van de joker kan worden ingenomen door het hoofd van een voorbijganger. Zo jokert hij of zij mee in het spel waar groente en fruit centraal staan. Fotos die daarvan gemaakt worden staan dezelfde avond op de website van het KWF.

De start van de campagne Speel op gezond wordt mede mogelijk gemaakt door The Greenery International en Stichting Fruitcorso.

Lekker groente en fruit eten hoort bij een gezonde leefstijl en vermindert de kans op sommige soorten kanker. Sinds eind jaren 80 vestigt het KWF hierop de aandacht met campagnes die steeds worden aangepast aan de laatste wetenschappelijke gegevens over voeding in relatie tot kanker.

Persmap met factsheet, brochure en beeldmateriaal Meer over gezonde voeding...