t

RAAD VAN STATE

Raad van State: uitspraken op internet

UITSPRAKEN RAAD VAN STATE OP INTERNET

Alle uitspraken in hoofdzaken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State staan vanaf vandaag, woensdag 22 mei 2002, op internet. Het gaat gemiddeld om 60 à 70 uitspraken per week die elke woensdag na de openbaarmakingszitting op internet worden geplaatst. Partijen, pers en andere belangstellenden kunnen dan direct na openbaarmaking kennisnemen van deze uitspraken.

De Raad van State is al geruime tijd bezig met het toegankelijker maken van uitspraken. Op 1 juli 2001 is begonnen met de werkwijze van de openbaarmakingszitting op woensdag (elke woensdag om 10.15 uur) en de vermelding van de zaaknummers daaromtrent op de website van de Raad. Zodoende weten partijen, pers en andere belangstellenden wanneer een uitspraak in een hoofdzaak bekend wordt. De daadwerkelijke publicatie van de uitspraken in hoofdzaken op internet is een logische vervolgstap.
De uitspraken zijn vanaf heden direct na de openbaarmakingszitting, om 10.30 uur, via de website van de Raad van State, www.raadvanstate.nl, te raadplegen. Aangezien publicatie op internet uitspraken voor een ieder toegankelijk maakt, moet de bescherming van de privacy voor partijen uiteraard zijn gewaarborgd. Dit betekent dat de uitspraken, waar nodig, zijn geanonimiseerd.

In een volgende fase zal ook een systeem worden ontwikkeld voor een volledige publicatie van de uitspraken in voorlopige voorzieningen (kort gedingen) en vreemdelingenzaken. Deze uitspraken kunnen elke dag van de werkweek openbaar gemaakt worden. Uit organisatorisch oogpunt en vanwege de werkzaamheden, met name wat betreft het anonimiseren van de uitspraken, is volledige publicatie van deze uitspraken op dit moment niet mogelijk.

De publicatie op het internet geldt voor de uitspraken in hoofdzaken die vanaf 22 mei 2002 openbaar gemaakt worden. Uitspraken van vòòr die datum staan dus niet (allemaal) op internet.


---

---
NOOT VOOR DE REDACTIE/