Korps: Friesland, plaats: Friesland 22-05-2002
Politieberichten van 21/5 (13.00) t/m 22/5 (07.00)

Lemmer: diefstal bromfiets
Van zaterdag op zondag werd vanaf de IJme Willem van Dijkstraat een bromfiets, merk Puch Maxi, kleur zwart, gestolen. De bromfiets was niet afgesloten. De eigenaar, een 19-jarige inwoner van Rutten, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: inbraak school
Het afgelopen weekend werd ingebroken in een leslokaal van een dependance van het Friesland College aan de Dominee Kingweg. Een ruit werd vernield. Een achter deze ruit staande computer werd weggenomen. De schoolleiding moet nog aangifte komen doen.

Leeuwarden: inbraak auto
Van zondag op maandag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Fioringras. Een ruit van het linker voorportier werd ingeslagen. De auto was in gebruik bij de stadswachten. Uit de auto werden een radio/cd-speler, een oplaadbare zaklamp en een rescuehamer weggenomen. Een 46-jarige inwoner van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Lemmer: winkeldief aangehouden
Dinsdag omstreeks 15.40 uur zag de bedrijfsleider van een winkel aan het Lemsterpad dat een 68-jarige inwoner van Voerde (D.) een slang, enkele koppelingen en een kraan in zijn binnenzak stopte. Nadat de verdachte hierop werd aangesproken heeft de politie de man meegenomen naar het bureau. Via Kortom kreeg de man een transactievoorstel van 115 euro. Om 17.35 kon de man het bureau weer verlaten.

Drachten: inbraak woning
Dinsdagmiddag werd ingebroken in een woning aan De Excelsior. Gestolen werd een gsm, een videorecorder en een aantal cds. Men kwam waarschijnlijk binnen via het raam van de badkamer. Aangifte werd gedaan door een 50-jarige inwoner van Drachten.

Oosterwolde: inbraak auto
Tussen dinsdagochtend en dinsdagmiddag werd ingebroken in een auto, die stond geparkeerd aan de Hornleger. Het rechterraam van de auto was ingeslagen. Gestolen werden de radio en de startonderbreker. Aangifte is gedaan door een 23-jarige inwoner van Haulerwijk.

Franeker: aanhoudingen na mishandeling
Dinsdag omstreeks 19.40 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij in de Marten Oostwoudstraat. Ter plaatse werd een 36-jarige inwoner van Franeker gewond aangetroffen. De man vertelde dat hij door een aantal personen in het pand zojuist was mishandeld. De man heeft aangifte gedaan. De politie heeft, met behulp van een hond en enkele collegas uit de omringende korpsen, zeven verdachten aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het bureau. Het bleek dat de zoon van het slachtoffer eerder die dag onheus was bejegend door een 41-jarige inwoner van Franeker. De vader zou hierop verhaal halen, maar werd daarop mishandeld door de 41-jarige. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Vier van de zeven verdachten zijn gisteravond weer in vrijheid gesteld.

Nijland: ernstig ongeval
Dinsdag om 20.15 uur kreeg de politie een melding van een ernstig ongeval op de Trije Dyken. Hierbij raakten de bestuurder van een auto, een 21-jarige inwoner van Sneek, en zijn inzittende, een 20-jarige inwoner van Sneek, beiden zwaar gewond. De bestuurder reed vanuit Nijland in de richting van Bolsward. Waarschijnlijk werd met hoge snelheid gereden. In een flauwe bocht naar links werd de binnenbocht genomen. Vanuit tegenovergestelde richting naderde een tractor met daarachter een balenpers. De bestuurder van de auto week hierop uit naar rechts, kwam daarbij met de rechterwielen in de berm, verloor de macht over het stuur en knalde tegen een in de linkerberm staande boom. Beide inzittenden moesten door de brandweer uit het totaal vernielde voertuig worden gehaald. De bestuurder is, in kritieke toestand, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, de passagier, met in ieder geval een verbrijzeld been, naar Leeuwarden. De weg is circa zeven kwartier afgesloten geweest. De auto is afgesleept.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdag om 00.30 uur werd een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Harlingersingel. Omdat de man niet mee wilde naar het bureau, werd hij er geboeid heengebracht. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De man blies 510 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. De auto werd in beslag genomen.

Sneek : raam vernield, verdachte aangehouden
Woensdag omstreeks 01.15 uur werd bij een winkel aan de J.W. Frisostraat een raam ingegooid. Waarschijnlijk is niets ontvreemd. Na een tiental minuten kon een 21-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden. Hij werd herkend naar aanleiding van een signalement dat door getuigen was versterkt.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272