KNWV

DATUM: 8-5-2002

WEDSTRIJDZEILEN - Olympisch spektakel tijdens de SPA Regatta 2002
---

Vanaf woensdag 22 tot en met zondag 26 mei laat de SPA Regatta het Noord-Hollandse Medemblik voor de achttiende keer bruisen. Tijdens 's werelds grootste Olympische zeilevenement strijden circa 1200
topzeilers en -zeilsters uit de hele wereld (72 landen) in de elf Olympische disciplines om de eer. Voor vele landen, waaronder
Nederland, geldt de SPA Regatta als selectie-evenement voor de Olympische Spelen. Dat maakt de competitie boeiend om te volgen.

Locatie is het International Regatta Center Medemblik. Daar bereiden de zeilers zich voor op de races en van daaruit vertrekken ze naar hun wedstrijdbanen voor de kust van Medemblik op het IJsselmeer. Er ligt één centrale baan voor het Regatta Center en als het weer het toelaat, ligt de finishlijn daarvan in de haven van het centrum. Vorig jaar zorgde deze finish voor veel spektakel. Nieuw dit jaar zijn de avondwedstrijden met de winnaars van de dag. Gedurende de SPA Regatta vinden elke avond in de haven korte wedstrijden plaats. Deze worden gevaren in kleine eenpersoonsboten, bestuurd door de nummers één van die dag. Om het spannender en begrijpelijker te maken, zal een verslaggever direct commentaar leveren op wat er allemaal in het heetst van de strijd gebeurt.

De SPA Regatta staat ook bekend om haar vele doorgevoerde
vernieuwingen om de zeilsport toegankelijker en interessanter te maken voor het publiek. Voorbeelden zijn het scheiden van de dames- en herenklassen in de 470, de Mistral en het match-racen dat overigens ook tijdens de SPA Regatta geïntroduceerd werd. Verder werden kortere wedstrijdbanen geïntroduceerd, zodat er meer races gevaren konden worden en werden de top drie boten voorzien van gekleurde stippen. Door verschillende kleuren te gebruiken voor de posities in het klassement, kan het publiek sneller zien waar bijvoorbeeld nummer één staat. Tot slot maakte tijdens de SPA Regatta het prijzengeld zijn intrede in het Olympisch zeilen.

Nederland heeft behoorlijk wat ijzers in het vuur voor de SPA Regatta 2002. Vorig jaar verraste de jonge Joeri van Dijk de gehele surfwereld door in de Mistral klasse het evenement op zijn naam te zetten. Dit jaar zijn dus alle ogen op hem gericht. In de Tornado klasse zullen Mitch Booth en Herbert Dercksen proberen hun tweede plaats van vorig jaar te overtreffen. Carolijn Brouwer is een kanshebster in de Europe, terwijl Margriet Matthijsse en Lisa Westerhof aan een nieuw avontuur beginnen in de 470.

Tijdens het evenement wordt het laatste nieuws dagelijks op
www.sparegatta.org geplaatst en via een sms-service verspreid. Uiteraard geeft een bezoek aan Medemblik en het gezellig drukke Regatta Center pas echt goed de sfeer van het evenement weer. Op zaterdag 25 mei biedt SPA Nederland de Medemblikkers, zeilers en bezoekers bovendien een optreden van DE KAST aan. Kortom, u bent van harte uitgenodigd om naar Medemblik te komen en de SPA Regatta persoonlijk te ervaren. De SPA Regatta wordt jaarlijks georganiseerd door Trefpunt Sports & Leisure Marketing in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond.

Laat meer artikelen zien over: WedstijdSport: Zeilen
---

Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Marjorie Kersten (pr@knwv.nl). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - info@knwv.nl