Rijksuniversiteit Groningen

15 mei 2002

Nummer 72 15 mei 2002

Weinig doorverwijzingen naar specialist

Urkers gaan efficiënt om met zorg


De bevolking van Urk wordt maar weinig doorverwezen naar de specialist. Toch zijn ze niet minder ziek; integendeel zelfs. De Urker huisarts Wim de Lege wilde weten hoe dat komt en bracht het zorggebruik op Urk in kaart. Een belangrijke verklaring voor het lage verwijscijfer is volgens hem de ligging van Urk op relatief grote afstand van een ziekenhuis. Op Urk worden daarom veel van de klachten door de huisarts of lokale hulpverleners opgelost en daardoor is verwijzing naar (dure) specialisten minder vaak nodig. Verder past het bij de aard van de Urker om veel problemen zelf op te lossen. De Lege promoveert op 22 mei 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat de Urker huisartsen veel zelf kunnen afhandelen is voor een belangrijk deel ook te danken aan de houding van de dorpsbevolking. De Urkers vinden wel dat artsen belangrijk werk doen, maar ze verwachten - waarschijnlijk met name vanuit hun geloofsovertuiging
- niet alle heil van dokters. De Lege ondervroeg de bevolking van Urk over hun gezondheidstoestand, hoe ze met klachten omgaan en over redenen waarom ze naar de dokter gaan. De Urker huisartsen hebben bijgehouden welke klachten zij op het spreekuur kregen en hoe zij daar mee omgingen.

'Hoort niet'

Urkers komen relatief vaak bij de dokter en dan vooral voor serieuze zaken, zoals ongevallen, chronische ziekten en zwangerschappen. Met vagere klachten als griepjes, pijntjes en verkoudheden komt de Urker niet bij de huisarts. Bij navraag blijkt de bevolking te vinden dat dit niet hoort en dat ze dergelijke problemen zelf op kunnen lossen. Dat de bevolking de huisarts toch veel bezoekt komt omdat chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, veel voorkomen op Urk. Dit heeft te maken met erfelijkheidsfactoren, omdat het een vrij gesloten gemeenschap is, maar ook met de leefstijl; er wordt bijvoorbeeld veel gerookt. Verder zorgt het zware werk in de visserij en de visverwerkende industrie voor overbelasting of verwondingen en komen zwangerschappen veel voor in dit orthodox-calvinistische dorp.

Lager verwachtingspatroon

De Urkers zijn er vanuit hun geloof van overtuigd dat je ziekte en gezondheid niet zelf in de hand hebt. Zij verwachten dus ook niet dat de dokter hen altijd maar beter kan maken. De Lege: "Als wij zeggen dat dokters niets kunnen doen, dan hebben zij daar in het algemeen vrede mee, terwijl je elders steeds meer ziet dat patiënten een second opinion of doorverwijzing eisen."

Vertrouwen

De rol van een huisarts op het platteland is veel groter dan in een stad omdat hij de dichtstbijzijnde medicus is. Zo is er geen 'concurrentie' van eerstehulpafdelingen in ziekenhuizen en vaak begeleiden de huisartsen nog zelf de bevallingen. Op Urk behandelen de huisartsen daarnaast al jaren bijna alle diabetespatiënten zelf, in samenwerking met de wijkverpleging. Huisartsen doen op deze manier veel ervaring op en genieten daardoor vertrouwen. "Niet onbelangrijk is dat we veel 'zichtbare behandelingen' doen", aldus De Lege, "Het hechten van een wond, het verrichten van kleine chirurgische ingrepen en het helpen bij een bevalling geven zichtbare resultaten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de behandeling van hoge bloeddruk. Ik denk dat dat het vertrouwen van de patiënten versterkt."

Goede behandeling

De vraag is natuurlijk of het geringe aantal doorverwijzingen niet tot gevolg heeft dat de Urker goede zorg wordt onthouden. Dat is volgens De Lege niet het geval: "De behandelingen die wij geven voldoen aan richtlijnen en standaarden. De Urker huisartsen blijken vaker te doen wat echt zinvol is en vaker na te laten wat niet zinvol of onnodig is."

Veel voldoening

Ten opzichte van een doorverwijzing levert een behandeling door de huisarts of een andere eerstelijns hulpverlener (zoals de fysiotherapeut, wijkverpleegkundige of maatschappelijk werker) een kostenbesparing op. "Gevolg is wel dat het in de huisartspraktijk druk is", aldus De Lege, "De patiënten die we niet doorverwijzen zien we gedurende de hele ziekte terug. Maar dankzij een intensieve samenwerking tussen de Urker huisartspraktijken gaat dat heel goed. En voor onszelf schept het brede takenpakket veel voldoening. Maar nogmaals, dat we de kans krijgen om zo praktijk te voeren, is aan de houding van de Urkers te danken."

Curriculum vitae

Wim de Lege (Maassluis, 1951) studeerde geneeskunde in Leiden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek naast zijn baan als huisarts op Urk, maar onder de vlag van het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken van de RUG. De Stichting Gezondheidszorgonderzoek IJsselmond te Zwolle verleende een startsubsidie. De Lege promoveert tot doctor in de medische wetenschappen bij prof.dr. D. Post en prof.dr. J.W. Groothoff. De titel van het proefschrift luidt: Medische consumptie in de huisartspraktijk op Urk.

Noot voor de pers