Ingezonden persbericht


persbericht
22 mei 2002

Bedevaartgangers nu via de digitale snelweg: de Nederlandse bedevaartdatabank on line

Wie momenteel van plan is op bedevaart te gaan, kan er met een paar muisklikken achter komen welke heilige op welke datum in welke plaats vereerd wordt. De Nationale Bedevaartdatabank van Nederland is sinds kort via het World Wide Web toegankelijk voor het publiek. Medewerkers van het Meertens Instituut in Amsterdam hebben jarenlang gewerkt om zo veel mogelijk informatie over de vele bedevaartplaatsen in Nederland te verzamelen en te onderzoeken.

De Bedevaartbank geeft een gedetailleerd beeld van de Nederlandse bedevaartcultuur. Een overzicht op nationale schaal dat door zijn diepgang uniek is in de wereld. De Bedevaartbank bevat een immense hoeveelheid gegevens over alle 642 heiligdommen of bedevaartplaatsen die Nederland in heden en verleden rijk is of was. De oudst opgenomen heiligdommen dateren uit de 6e eeuw na chr. en de nieuwste zijn pas enkele jaren oud.

De databank is te raadplegen via de website van het Meertens Instituut (www.meertens.knaw.nl) te Amsterdam. Via een zoeksysteem komt men te weten welke heilige plaatsen er in Nederland waren of zijn en welke daarvan nog zijn te bezoeken. Men krijgt antwoord op vragen als: Hoe ziet de sacrale topografie van zo'n heiligdom eruit? Welke heiligen worden er vereerd en voor welke kwalen kan men bij hen terecht? Welke devotionalia, kunstschatten of monumenten zijn er te vinden?In de vereringsgeschiedenis van elke bedevaartplaats komt men wetenswaardigheden van de individuele culten door de eeuwen op het spoor. Aan een aparte database met beeldmateriaal wordt nog gewerkt.

De presentatie van deze Bedevaartbank vindt juist in mei plaats omdat de meimaand sinds eeuwen het traditionele begin van het jaarlijkse bedevaartseizoen vormt. De databank is behalve voor pelgrims ook interessant voor (kunst-) historici, locale en regionale overheden en toeristische instellingen.

Bij een dergelijke cultus- en heiligenwebpagina mag ook de patroonheilige van het internet - de heilige Isidorus van Sevilla - niet ontbreken. Omdat uit de databank blijkt dat een fysieke vereringsplaats van hem ontbreekt, is aan deze web-databank een virtueel Isidorus-'heiligdom' toegevoegd. Via een aparte knop kan een afbeelding van de heilige worden gedownload, die als digitaal devotieprentje op het beeldscherm van de computer kan worden geïnstalleerd. De databank is raadpleegbaar onder het volgende www adres: http://www.meertens.knaw.nl/bol/

Voor meer informatie en toelichting kunt u vanaf 22 mei terecht bij dr. Peter Jan Margry, hoofd van de afdeling Nederlandse Etnologie (de afdeling waarbinnen jarenlang gewerkt is aan de opbouw van het bestand) 020-4628551 of 4628500, of bij de afdeling voorlichting: Astrid Verburg, 020-4628539.


--

Astrid Verburg
Meertens Instituut
Externe Communicatie
Joan Muyskenweg 25
1096 CJ Amsterdam
020 - 4628 539
astrid.verburg@meertens.knaw.nl