FNV BONDGENOTEN

Op de valreep akkoord Nacco Materials Handling

FNV Bondgenoten heeft gisteravond een principe akkoord bereikt voor een sociaal plan voor de reorganisatie van Nacco Materials Handling in Nijmegen. Dat was op de valreep voor het aflopen van het ultimatum dat de bond gesteld had en dat eindigde op 21 mei om 24.00 uur. Als niet aan de eisen van de bond voldaan was, zou vanaf 22 mei een staking voor onbepaalde tijd beginnen. Onder druk van de staking is het bedrijf alsnog voor een groot deel aan de eisen van de bond tegemoet gekomen.
Kern van het bereikte akkoord is:

-Boventallige werknemers krijgen bij het intern vervullen van functies in beginsel voorrang boven flexkrachten (Nacco heeft veel ingeleend personeel). Bij interne overplaatsing op een lagere functie wordt het oude salaris gegarandeerd.

-Boventallige werknemers met een gedeeltelijke WAO-uitkering of aangepaste functie op medische gronden, kunnen binnen het bedrijf blijven en worden intern herplaatst.

-Boventallige werknemers krijgen bij ontslag een financiële vergoeding van 80 % van de kantonrechtersformule en bemiddeling naar ander werk.

-Boventallige werknemers van 58 jaar en ouder kunnen vervroegd met pensioen tegen 80 % van hun salaris.

-Flexkrachten die meer dan 3 jaar bij Nacco gedetacheerd zijn en hun funktie verliezen en aansluitend bij hun uitzendorganisatie geen aanspraak kunnen maken op gelijkwaardig werk, hebben eveneens recht op het sociaal plan.

Bestuurder Jan Verhoeven van FNV Bondgenoten is blij met het bereikte akkoord: 'Ik ben met name tevreden over de afspraken voor gedeeltelijke WAO-ers en voor mensen die langdurig als flexkracht werken. De kaderleden van de bond hebben dit resultaat goedgekeurd. Besloten is de staking op te schorten.'
Op 3 juni zal het uitgewerkte resultaat ter goedkeuring aan de leden voorgelegd worden.

Nacco Materials Handling is een werkmaatschappij van het Amerikaanse Nacco Industries en produceert in Nijmegen zware heftrucks. Met in totaal 580 werknemers is Nacco in Nijmegen het grootste metaalbedrijf. Nacco kondigde begin februari dit jaar een reorganisatie aan waarbij 80 man op straat zouden komen te staan

Meer informatie:
Jan Verhoeven, bestuurder FNV Bondgenoten, telefoon: 06-51 25 77 95

22 mei 02 10:21