Gemeente Amsterdam


---

Amsterdam trekt 7,5 miljoen uit voorintensief ruimtegebruik voor 2002

Het college van B&W heeft ingestemd met het Meerjarenprogramma Stimuleringsbudget Optimalisering Grondgebruik 2002. Het stadsdeel Bos en Lommer krijgt circa ¤ 1,5 miljoen voor de uitvoering van het project SportcityPlaza, dat op het voormalige Jan van Galensportpark wordt gerealiseerd. Het is een multifunctioneel centrum voor sport, onderwijs en cultuur in combinatie met woningen, bedrijfsruimten en kantoren. Bijzonder van dit project is het opgetilde voetbalveld op 12 meter hoogte. Het gaat om 34.500 m² vloeroppervlak. De start van de bouw is in 2004 voorzien.
Met een bijdrage van ¤ 30.000 wordt een speeldak op een kinderdagverblijf mogelijk gemaakt. Kinderdagverblijven zijn hard nodig, maar vinden moeilijk goede locaties. Een speeldak kan de oplossing zijn in een bebouwde omgeving zoals De Pijp. In dit project werken particuliere bedrijven, instellingen en de overheid samen om het project uit te voeren. In 2002 wordt met de bouw gestart. Met ¤ 45.000 wordt een onderzoek naar het hergebruik van het bestaande rioolgemaal op het Rhijnspoorplein gestart. Het gemaal is nog in werking, maar verliest zijn functie. Hergebruik en overbouwing van het gebouwtje bovengronds en de ruimten ondergronds is het doel van het onderzoek.
Voor volautomatisch parkeren op het Staringplein in het stadsdeel Oud-West is ¤ 274.000 voor de uitvoering beschikbaar en ook nog eens ¤ 15.000 voor onderzoek. Vooral het volautomatisch aspect van parkeren van zowel auto's als van fietsen verdient aandacht. Het Staringplein heeft op deze wijze een (ondergrondse) parkeervoorziening met 60 plaatsen en de (bovengrondse) mogelijkheid het plein opnieuw in te richten.
In totaal profiteren 29 projecten van het budget. ¤ 7.500.000 gaat naar voorbeeldprojecten. Het gaat zowel om onderzoek naar slimme oplossingen, als om uitvoering van innovatieve plannen en nieuwe ideeën. De profiterende projecten voldoen aan de criteria van slim omgaan met de ruimte en betekenen kwaliteit voor Amsterdam of de gebruikers. Opvallend veel scholen en combinaties van voorzieningen hebben aanvragen ingediend. Ook zogenaamde brede scholen met naast onderwijs andere ondersteunende activiteiten voor kinderen en buurtbewoners vragen geld. Een aantal van deze aanvragen is gehonoreerd. Het meeste geld gaat niet naar onderzoeken, maar naar uitvoeringsprojecten. De ¤ 1,5 miljoen voor SportcityPlaza is de grootste bijdrage. Ook een forse bijdrage is ¤ 930.000 voor de sportvoorziening van het Barlaeus-gymnasium op het dak van het naastgelegen schoolgebouw en is een voorbeeld van een uitvoeringsproject.
Het Meerjarenprogramma Stimuleringsbudget Optimalisering Grondgebruik 2002 wordt ter informatie toegezonden aan de leden van de Raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Waterbeheer.

Amsterdam, 22 mei 2002 Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 22-05-2002