Gemeente Capelle a/d IJssel

Veiligheidsmedewerkers actief in Capelse wijken

In de Hoven, de Hoeken, de Diepen, de Bergen en in delen van Schollevaar zijn de toezichthouders van de Nederlandse Veiligheidsdienst inmiddels redelijk bekend. De medewerkers surveilleren iedere avond van 16.30 tot 23.30 uur in en rond de wooncomplexen van Woningpartners in de genoemde buurten. Per fiets, lopend of met de auto houden zij een extra oogje in het zeil. Het toezichthoudersproject is een van de concrete initiatieven die de gemeente genomen heeft naar aanleiding van de uitkomsten van de bewonersenquêtes uit 1999 en 2001. Uit onderzoek blijkt dat 43% van de Capellenaren zich vaak of soms onveilig voelt in hun eigen woonomgeving. Ook geeft 36% aan, wel eens bepaalde plekken te mijden. Aan de andere kant blijkt uit de cijfers van de politie dat de gemeente Capelle aan den IJssel een relatief veilige gemeente is.

Wel is geconstateerd dat bepaalde plaatsen extra toezicht nodig hebben. Zowel bij de gemeente als bij Woningpartners zijn signalen binnengekomen dat sommige bewoners zich onveilig voelen in hun directe woonomgeving. Vooral rondhangende jeugd, woninginbraken en vandalisme, zoals brandstichting, vernielingen en graffiti versterken de gevoelens van onveiligheid. Deze problemen doen zich met name voor in hierboven genoemde buurten. Het doel van het project is de veiligheid / het veiligheidsgevoel van de Capellenaren te vergroten. De aanwezigheid van de toezichthouders moet vooral problemen voorkomen. Hun werkzaamheden zijn in de dagelijkse praktijk zeer afwisselend. Zo controleren zij of de kelderboxen en autos goed zijn afgesloten, geven storingen in de straatverlichting door, melden graffiti of andere problemen in en rondom de wooncomplexen. Indien nodig kunnen zij een beroep doen op de politie.

De politie-eenheid Capelle stuurt de veiligheidsmensen aan en zorgt voor directe ondersteuning. Het veiligheidsproject is totstandgekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen de gemeente Capelle aan den IJssel, de politie Rotterdam Rijnmond, de woningbouwcorporatie Stichting Woningpartners en de Nederlandse Veiligheidsdienst.

Op de foto van rechts naar links: Ton in t Hout, Jos Vervat, Gert-Jan Boom, David Korenstra, Chris Vrieze, Talib Rahjab, Sander Vrolijk, Clement Heindijk.