Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 19

Collegevergadering van dinsdag 21 mei 2002

Uitbesteden door gemeente wordt aantrekkelijker Vanaf begin volgend jaar wordt het voor gemeenten aantrekkelijker om taken uit te besteden aan private partijen. Op 1 januari treedt namelijk het zogenaamde BTW-compensatiefonds in werking. Gemeenten krijgen daaruit compensatie voor BTW die zij als overheid betaald hebben. Daardoor wordt een eerlijkere vergelijking mogelijk tussen de kosten van zelf doen (niet BTW-plichtig) of uitbesteden (wel BTW-plichtig). Daardoor zal in praktijk sneller worden gekozen voor uitbesteden aan marktpartijen die efficiënter kunnen werken in de uitvoering van bepaalde taken. Ook wordt uitwisseling van personeel tussen gemeenten en provincies goedkoper.
De invoering van het landelijke compensatiefonds brengt voor de gemeente echter veel werk met zich mee. Zo moet de begroting worden geschoond van BTW en de administratie worden aangepast, omdat bij het compensatiefonds per kwartaal moet worden gedeclareerd. Voor de kosten van al dat extra werk heeft het college van B en W alvast een ton (in euro's) beschikbaar gesteld.
Het rijk wil dat de invoering van BTW-compensatie budgettair neutraal verloopt. Het geld komt uit het gemeentefonds. De gemeenten zullen daaruit dus minder aan algemene uitkeringen krijgen. Maar er komen voor het rijk ook extra inkomsten, bijvoorbeeld omdat gemeenten meer zaken gaan uitbesteden aan derden, die daardoor meer BTW aan de rijksoverheid zullen afdragen. Voor de gemeenten kunnen er per saldo grote plussen en minnen optreden. Voor gemeente die er veel op achteruit gaan is het financiële nadeel aan een maximum gebonden. Gemeenten die erop vooruit zouden gaan, krijgen te maken met een korting op de compensatiebedragen.
Voor enkele taken kan de gemeente geen BTW terugkrijgen, bijvoorbeeld voor uitgaven voor het openbaar onderwijs. Dit laatste om de financiële gelijkstelling met het bijzonder onderwijs niet te doorkruisen. De BTW-regelingen voor de gemeente als ondernemer blijven ongewijzigd.

---

Overheid behoudt meerderheid in Twente Milieu
Essent Milieu krijgt een belang van 35% in Twente Milieu. Daarmee krijgt Essent een duidelijke positie in Twente Milieu, maar de meerderheid van aandelen blijft in handen van de huidige aandeelhouders, de gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal. Die stellen onder meer als voorwaarde dat de aandelenoverdracht aan Essent niet mag leiden tot prijsverhogingen.
Twente Milieu is in 1997 als zelfstandige NV ontstaan door samenvoeging van de reinigingsdiensten van de vier genoemde gemeenten. De kerntaak van Twente Milieu bestaat uit het ophalen van huishoudelijk afval. Essent werd bij de verzelfstandiging verantwoordelijk voor het management van Twente Milieu. Essent had de verwachting dat ook de aandelen op termijn aan haar zouden worden overgedragen. De huidige aandeelhouders voelen daar echter weinig voor. Daarom wordt ervoor gekozen om Essent een minderheidsbelang te geven. Het belang van Essent wordt gerealiseerd door de uitgifte van nieuwe aandelen, die voor 360.000 worden verkocht aan Essent.
---

Enschede sluit zich aan bij Twentse aanpak asbestbranden De gemeente Enschede gaat zich aansluiten bij het Twents Protocol voor Asbestbranden. Het vrijkomen van asbest als gevolg van brand kan leiden tot grote risico's voor de volksgezondheid. Als gevolg van de hitte kunnen materialen waarin asbest is verwerkt knappen. Daarbij kunnen asbestdeeltjes vrijkomen die met de hete lucht opstijgen en over een groot gebied worden verspreid. Asbestbranden komen in de regio Twente ongeveer 20 keer per jaar voor. Ervaringen leren dat bestrijding en afhandeling van een asbestbrand het meest efficiënt werken als iedere betrokken organisatie van tevoren weet wat ze moet doen.
Die ervaringen worden binnenkort omgezet in een protocol voor alle betrokken hulpdiensten (brandweer, politie, GGD) en gemeenten. Het Twents Protocol Asbestbranden moet ervoor zorgen dat de gezondheidsrisico's zo veel mogelijk worden beperkt. Het protocol beschrijft de taken, de verantwoordelijkheden en de onderlinge informatievoorziening van de betrokken organisaties. Belangrijk voor een snelle en goede bestrijding van asbestbranden is dat gelijke instanties een gelijke manier van handelen aanhouden en dezelfde procedures volgen. Zo blijft het risico van besmetting van mens en omgeving het laagst. De taken van de gemeente bij het ontstaan van een asbestbrand bestaan hoofdzakelijk uit het zorgen voor afzetting van het verspreidingsgebied en het zorgen dat de eigenaar het asbest laat verwijderen. De bedoeling is dat alle gemeente in de regio Twente de afspraken uit het asbestprotocol zullen overnemen.
---

Ontwikkelingen Kanaalzone vragen om integrale MER De plannen en ideeën voor de Kanaalzone volgen elkaar in rap tempo op: een overdekte 400 meter ijsbaan, de aanleg van een ecologische zone, een tweede ring op het Arke-stadion, herinrichting van Miracle Planet. Het is nog niet zeker wat hiervan wel en wat niet doorgang vindt. Evengoed staan veiligheid en mobiliteit hoog in het vaandel bij de verdere ontwikkeling van de Kanaalzone. Het college van B en W vindt het raadzaam om nu al een voorschot te nemen op de milieu- en veiligheidsaspecten. Daarom is het college akkoord gegaan met een voorstel om voor de Kanaalzone een integrale Milieu Effect Rapportage (MER) op te stellen. Dit betekent dat niet alleen gekeken wordt naar de effecten op het milieu, maar ook naar de veiligheidsaspecten. De Veiligheids Effect Rapportage (VER) bekijkt onder andere de externe veiligheid, sociale veiligheid (zoals de eisen aan straatverlichting en openbaar groen) en veiligheid vanuit het perspectief van de hulpdiensten (zoals de bereikbaarheid). De kosten voor het opstellen van de integrale MER worden uiteindelijk grotendeels verhaald op de initiatiefnemers van de ontwikkelingen.

---

Extra vrije kavels op zuidelijk Diekmanterrein
Burgemeester en Wethouders van Enschede hebben ingestemd met de planontwikkeling voor het uitgeven van 140 woningen op vrije kavels in het zuidelijk gelegen Diekmanterrein. Het betreft een aanvulling op de lopende planontwikkeling in het Diekmangebied. Doordat dit gebied wordt doorkruist door een aantal ondergrondse gasleidingen was niet duidelijk in hoeverre de nabije omgeving van die gasleidingen vanwege veiligheidsaspecten bebouwbaar was. Die risico-analyse is nu gemaakt. In het gebied blijken acht en twaalf inch gasdrukleidingen te liggen. De kans dat daar wat mee fout gaat wordt vrijwel nihil geacht. Laagbouw is dan toegestaan als daarvoor zwaarwegende economische belangen zijn aan te voeren. Het gemeentebestuur oordeelt dat dit belang daadwerkelijk aanwezig is. Het Diekman is immers een van de weinige locaties in Enschede waar een groot aantal vrije kavels binnen een zeer goed vestigingsklimaat op korte termijn kunnen worden uitgegeven. De gronduitgifte geeft verder een positief effect van 1,9 miljoen euro op de grondexploitatie.

---

Seca-subsidies voor innovatieve ICT-projecten
Het gemeentebestuur van Enschede heeft drie projecten geselecteerd die dit jaar in aanmerking komen voor financiële steun in het kader van de reserve SECA 1. Dit programma stimuleert vernieuwende initiatieven op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in de non-profitsector. Geselecteerd zijn het projectplan Wijkinfo Wesselerbrink, de Filmproductie Joodse Raad, en Stedenlink. Deze initiatieven verdelen onderling een totaal bedrag van 97.955 euro.

Uit SECA 1 wordt 35.000 euro onttrokken voor de Enschedese bijdrage aan de Stichting Stedenlink. Stedenlink is een netwerk van steden (waaronder Almere, Amsterdam, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Heerenveen en Zoetermeer) die vooruitlopen op het gebied van ICT-toepassingen in politiek en bestuur. Binnen dit netwerk worden nieuwe ontwikkelingen gestimuleerd en kennis en ervaringen uitgewisseld.

De film `De Joodse Raad' gaat over de bijzondere rol van de Joodse raad Enschede tijdens de Tweede Wereldoorlog. De filmproductie onder regie van Renee Sanders, heeft veel waardering geoogst en geeft een goed inzicht in de Joodse historie van Enschede. Om deze informatie voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te stellen zal de film worden aangeboden via de website van het gemeentearchief. Als de film in een behoefte blijkt te voorzien zal de gemeente in de toekomst wellicht vaker archivalia digitaal aan het publiek aanbieden. Voor dit project wordt 42.510 euro uitgetrokken.

Het projectplan `Wijkinfo' richt zich op informatieverspreiding in de buurt. In veel wijken ontstaan wijk/buurt-websites op initiatief van enthousiaste wijkbewoners, maar het regelmatig beheer en onderhoud ervan blijkt in de praktijk moeilijk. In de Wesselerbrink is daarom een pilot gestart waarbij vrijwilligers in de wijk gezamenlijk een website samenstellen en onderhouden. Via de vereenvoudigde techniek van een Content Managementsysteem (CMS) kan iedereen op internet surfen, en teksten en illustraties op de website plaatsen en veranderen. Mocht dit project succesvol blijken dan hopen ook andere stadsdelen aan het project Wijkinfo deel te nemen. Kosten van deze pilot: 20.445 euro.

---