Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DZW. 2002/1390
datum
22-05-2002

onderwerp
Realisering Bentwoud
TRC 2002/3696

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek reactie te geven op de brief van drs. H. Smit d.d. 2 april 2002 inzake realisering van het Bentwoud bericht ik u, mede namens de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, als volgt.

In zijn brief refereert de heer Smit aan het Algemeen Overleg (AO) dat op 21 maart jl. met uw Kamercommissie heeft plaatsgevonden. Het onderwerp van dat AO was het Groen In en Om de Stad-beleid (GIOS) en de realisatie van de Strategische Groenprojecten (SGP's), waaronder het SGP Zoetermeer-Zuidplas, ook wel het Bentwoud genoemd. In het AO is onder andere aan de orde gekomen de Statenbreed aanvaarde motie van 20 maart jl. In deze motie spreekt de provincie Zuid-Holland zich unaniem uit voor een versnelling van de procedure ter realisatie van het Bentwoud.

datum
22-05-2002

kenmerk
DZW. 2002/1390

bijlage

Deze versnelling kan ik onderschrijven en ik heb dan ook tijdens het AO toegezegd medewerking te verlenen aan een intentieverklaring die onder andere moet bevorderen dat er ook op bestemmingsplanniveau planologische helderheid komt.

Begin april lanceerde de heer Smit, samen met de heer Van Leeuwen, een idee voor het ontwikkelen van een natte variant van het Bentwoud, namelijk het 'Bentwad'. De heren Smit en Van Leeuwen constateren dat 'het Bosplan Bentwoud uit het begin van de jaren negentig niet meer voldoet aan de eisen die de ordening van de ruimte anno 2002 aan herinrichting van zo'n groot gebied stelt'.

De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor de planvorming en de daadwerkelijke realisatie van het Bentwoud. Hiertoe heeft de provincie in 1995, onder goedkeuring van de ministers van LNV en VROM, het Gebiedsperspectief Bentwoud vastgesteld. Op basis van het Gebiedsperspectief zijn streekplannen reeds aangepast of worden binnenkort aangepast. Tevens is de procedure tot realisatie van het Bentwoud in gang gezet, uiteraard conform de inmiddels vastgestelde plannen en de afgesproken afrondings-termijn van het Bentwoud. Zowel de beleidstaakstellingen, als de afrondingstermijn zijn zeer recent nog bevestigd door het Rijk en de provincie in de Intentie-afspraken Verstedelijking tot 2010.

De keuzes, zoals door de provincie gemaakt in het Gebiedsperspectief Bentwoud, moeten leiden tot een voor de Randstad uniek groot en aaneengesloten bosgebied, dat door zijn multifunctionele karakter een veelheid aan functies zal herbergen. In het uiteindelijke ontwerp van het Bentwoud staan de functies natuur en recreatie centraal, maar bij de detaillering van de plannen zal veel aandacht worden besteed aan de inpassing van de cultuur-historische en historisch-landschappelijke structuur en elementen, alsook aan water. De mix van functies zoals beschreven in het Gebiedsperspectief sluit aan bij de rijksdoelen voor de realisatie van Strategische Groenprojecten in deze regio, conform het Structuurschema Groene Ruimte en levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van voldoende recreatieve uitloopmogelijkheden vanuit Zoetermeer.

De watertoets, als instrument voor het inzichtelijk maken van de gevolgen van ruimtelijke besluiten voor het waterbeheer, moet worden toegepast op alle ruimtelijke beslissingen die na 14 februari 2001 genomen zijn of worden. Gevolgen van plannen waarvoor reeds toestemming is verleend en die een negatieve invloed hebben op het waterbeheer moeten meegenomen worden in de onder coördinatie van de provincies op te stellen deelstroomgebiedsvisies. Voorzover ter zake van het Bentwoud nog streekplannen en bestemmingsplannen moeten worden vastgesteld of gewijzigd dient in dat kader in ieder geval de watertoets te worden uitgevoerd. De resultaten van deze toets dienen vanzelfsprekend hun doorwerking te krijgen in de verdere planvorming en uitvoering. Het is thans echter nog te prematuur om op deze resultaten vooruit te lopen en te stellen dat het Bentwoud een Bentwad moet worden.

Ik zie dan ook geen reden om de provincie te verzoeken de reeds opgestelde en vastgestelde plannen voor het Bentwoud thans te doen herzien.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber


---