Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 22-05-2002 Extra persbericht district Rijn & Venen, 10.45 uur Persbericht van Politie Regio Gooi en Vechtstreek

Bankoverval, vier overvallers aangehouden

KORTENHOEF -Dodaarslaan, di. 21-05-2002 14.55 uur. Op bovengenoemd tijdstip vond er een bankoverval plaats bij de ABN/AMRO bank te Kortenhoef. Twee met bivakmutsen vermomde mannen drongen de bank binnen nadat zij een zijruit hadden geforceerd. Onder bedreiging met een vuurwapen dwongen zij een bankmedewerker tot het afgeven van vier zogenaamde geldcassettes.

Daarna vertrokken zij met een gereedstaande vluchtauto waarin zich twee handlangers bevonden. Met hoge snelheid reden zij bij de bank weg in de richting van de Emmaweg te Kortenhoef. De inmiddels gewaarschuwde politie, die zeer snel ter plaatse was, zat hen onmiddellijk op de hielen. In een haakse bocht in de Emmaweg vloog de auto van de overvallers uit de bocht, even later gevolgd door de achtervolgende politieauto die daarbij zwaar beschadigd raakte.

De overvallers zagen zeer snel kans twee andere autos te kapen van passerende automobilisten en in koppeltjes van twee gingen de overvallers het met hoge snelheid over de Vreelandseweg richting Vreeland. De gekaapte autos van de overvallers werden wederom gevolgd door andere surveillanceautos van de politie Gooi en Vechtstreek.

Ter hoogte van de brug over de Vecht in Vreeland reden de overvallers zich klem tegen de openstaande brug. Zij ramden de slagboom van de brug. Twee overvallers sprongen uit hun auto en renden weg, de twee andere overvallers keerden hun auto en reden de achtervolgende politieautos tegemoet waarvan er één inmiddels dwars tot stilstand was gekomen op de Vreelandseweg en zo trachtte de doorgang richting Hilversum te blokkeren.

Vanuit de raampjes van hun vluchtauto openden de overvallers het vuur op de politiemensen, waarbij een vrouw, die net uit haar auto stapte, een schampschot aan haar been opliep. De achtervolgende politiemensen moesten snel achter hun dienstauto duiken en openden het vuur op de overvallers.

De overvallers reden met hoge snelheid de parallelweg op in de richting van de Vecht en ramden een hek. Daar kaapten zij weer een auto van een voorbijganger en vervolgden met hoge snelheid hun vlucht.

De twee overvallers die bij de openstaande brug uit hun vluchtauto waren gesprongen, konden worden aangehouden. Eén van hen had zich verstopt onder een vlonder onder de brug en werd overmeesterd door een politieman die te water was gegaan. De andere overvaller had zich verstopt in een greppel en kon even later worden aangehouden. Nabij de brug over de Vecht werd één vuurwapen teruggevonden.

De twee andere overvallers reden met hoge snelheid via Nieuwersluis en Breukelen in de richting Maarssen, inmiddels gevolgd door een motoragent van de regiopolitie Utrecht. Ze reden op de Straatweg te Maarssen tegen een boom en één van de overvallers kon ter plekke door de motoragent worden aangehouden. De andere overvaller vluchtte de landerijen in.

Het terrein waar hij zich moest bevinden werd door de politie afgegrendeld en met behulp van een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten werd een zoektocht naar de overvaller gestart. Die kon omstreeks 19.00 uur door een arrestatieteam worden aangehouden. Hij had zich verstopt in de bosjes.

De vier verdachten zijn ingesloten en worden eerdaags voorgeleid bij de officier van justitie in Amsterdam. Het betreft een 27-jarige man en een 32-jarige man, waarvan de woonplaatsen niet bekend zijn, een 23-jarige man afkomstig uit Amsterdam en een 27-jarige inwoner van Purmerend.

In de vluchtauto werden de vier geldcassettes teruggevonden. De buit was nihil want de geldcassettes die bij de bank waren meegenomen waren niet gevuld.

Bij de bankoverval en het vervolg zijn tientallen politiemensen betrokken geweest van de politie Gooi en Vechtstreek, de Politie Regio Utrecht en het Korps Landelijke Politiediensten (heli). De aanhouding van de vierde verdachte is gedaan door een arrestatieteam.


---