Gemeente Voorburg-Leidschendam


Gemeente, corporaties en ontwikkelaars samen aan de slag in het centrum van Leidschendam

Persbericht: Leidschendam-Voorburg, 22 mei 2002
---

Gemeente, corporaties WoonInvest en Vidomes en de ontwikkelaars Schouten & de Jong/ Bouwfonds en ING Real Estate maken bekend een positief resultaat te hebben bereikt bij de onderhandelingen om samen te komen tot een aanpak voor het opknappen van het historisch centrum van Leidschendam. De stedenbouwkundige uitgangspunten zijn geformuleerd en de financiële haalbaarheid staat vast. De partijen zijn tevreden over het bereikte resultaat. De totale omvang van het project bedraagt circa 140 mln euro. De investeringen in de buitenruimte bedragen circa 17 mln euro.

Ambities
Het centrum moet een levendig verblijfsgebied worden waar kwalitatief hoogwaardige winkels, restaurants, grandcafés en culturele voorzieningen komen, naast winkels voor de dagelijkse boodschappen. Het woningaanbod wordt veel afwisselender met koop- en huurwoningen, in verschillende prijsklassen. Het historisch centrum wordt hierdoor een levendige, boeiende en afwisselende dorpskern aan de Vliet. De uitstraling van de monumenten en historische beeldbepalende panden zal worden versterkt.

Nadat er in 1994 voor is gekozen om de centrumas van Leidschendam in drie fasen te herontwikkelen: achtereenvolgens de nieuwbouw en renovatie van het winkelcentrum Leidsenhage en het Kwadrant (ontwikkeling voormalige Edah-locatie en omgeving Stadskantoor), is nu de tijd aangebroken om het historisch centrum opnieuw in te richten. Omdat begin 2001 duidelijkheid ontstond over de ingebruikname van de Noordelijke Randweg Haagse Regio (NORAH) waardoor het centrum wordt verlost van de verkeersoverlast, zijn partijen met elkaar aan de slag gegaan om plannen voor te bereiden zodat er weer een volwaardig centrum gaat ontstaan. Naar verwachting gaat de NORAH eind 2003 open. Stedenbouwkundig bureau West 8 uit Rotterdam heeft de sterke en zwakke kanten van het centrum onderzocht. Hieruit is gebleken dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om de aantrekkelijkheid van het centrumgebied nieuw leven in te blazen. De samenwerkende partijen hebben het afgelopen jaar gebruikt om de financiële haalbaarheid te onderzoeken, de toekomst van het eigen woningbezit te bepalen en tot een evenwichtige verdeling te komen van kosten en risicos.

Toekomst van het woningbezit van WoonInvest en Vidomes Het woningbezit van de corporaties in het centrum is erg eenzijdig en de woningen voldoen, zeker over een aantal jaren, niet meer aan de eisen die huidige en toekomstige bewoners aan een woning stellen. Zo ontbreken er liften, ruime balkons en zijn de woningen, naar de huidige maatstaven van de klanten, te klein. Willen de corporaties op de toekomst voorbereid zijn, dan moeten zij dus het woningbezit afstemmen op de wensen die bewoners ook over enige jaren zullen hebben. De corporaties vinden het niet zinvol om ingrijpend in de woningen te investeren, omdat daardoor uiteindelijk geen betere woningen ontstaan. Om deze reden worden de huidige woningen op termijn vervangen door nieuwe, eigentijdse woningen. De corporaties gaan zich maximaal inzetten voor het realiseren van goede oplossingen voor de huidige huurders en het betrekken van de huurders bij ontwikkeling van de verdere plannen. Alle huurders hebben inmiddels een brief ontvangen.

Montel gebouw
De ontwikkelingscombinatie Schouten & de Jong/Bouwfonds is een van de grote partijen in het gebied. Zij zijn onder andere eigenaar van het Montel gebouw. Tot aan het moment van herontwikkeling zal het aanzicht van het Montelgebouw worden aangepakt. Overwogen wordt om er een tijdelijke bestemming aan te geven. Dit zouden bijvoorbeeld winkels kunnen zijn of een informatiecentrum waar voorlichting wordt gegeven over de herontwikkeling van het centrum.

Positie ondernemers
De ondernemers in het centrum nemen een aparte positie in. Zij doen al geruime tijd een beroep op partijen om zo spoedig mogelijk aan de slag te gaan. Met de ondernemers wordt een overleg opgestart om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen en de ideeën die er al leven om het centrum te verbeteren.

Fasering
De aanpak van het centrum moet in fasen worden uitgevoerd en zal zich over een flink aantal jaren uitstrekken. Op die plekken, bijvoorbeeld aan het Damplein, waar de verpaupering al toeslaat moet snel kunnen worden gestart. Er wordt door de gemeente een beheerplan, inclusief middelen, voorbereid om maatregelen te nemen zodat het centrum niet verder achteruit gaat. Voor het herhuisvesten van huurders van de betrokken corporaties zal als eerste een 55+ complex worden gebouwd. Voor alle huurders geldt dat zij voorrang krijgen bij herhuisvesting in het plangebied. Het totale centrum kan niet in één keer in uitvoering worden genomen. De werkzaamheden zullen zodanig worden gepland dat het centrum toegankelijk blijft en de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Op 4 juni bespreekt de commissie Openbaar Gebied onder andere de stedenbouwkundige uitgangspunten en de financiële resultaten.

Communicatie
Op 21 mei heeft een presentatie plaatsgevonden voor de leden van Klankbordgroep, samengesteld uit een brede vertegenwoordiging van belanghebbenden uit het centrum. Op 29 en 30 mei zijn er in de hal van het gemeentehuis Leidschendam speciale bijeenkomsten voor de huurders van WoonInvest en Vidomes. Zij zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Op 3 juni wordt een inloopbijeenkomst gehouden, ook in de hal van het gemeentehuis, voor alle overige belangstellenden uit het centrumgebeid. Op 4 juni vindt er, voorafgaand aan de reguliere vergadering van de commissie Openbaar Gebied een toelichting plaats door stedenbouwkundig bureau West 8. Deze bijeenkomst is in Swaensteyn, Voorburg.